Föreningens stadgar
Läs föreningens stadgar
Stadgar för föreningen Nerdevents
Antagna 2016-01-16
Reviderade 2017-02-18, 2020-02-01
§1 Föreningens namn
Föreningens namn är Nerdevents
§2 Föreningens säte
Föreningen har sitt säte i Stockholms kommun
§3 Föreningsform
Nerdevents är en ideell förening som är religiöst och partipolitiskt obunden. Föreningen är ansluten till Sverok
§4 Syfte
Föreningens syfte är att främja intresset för spel i alla dess former. Så som digitala och analoga spel samt även levande spel och övrig spelkultur
§5 Ändamål
Genom att arrangera olika evenemang som ett billigare komplement till de redan existerande, samt att samarbeta med andra föreningar och tillsammans sprida intresset för spel i alla dess former.
§6 Verksamhetsår
Verksamhetsåret är 1 januari till 31 december.
§7 Medlemmar
7.1 Medlem
Som medlem antas intresserad som godkänner föreningens stadgar och aktivt tar ställning för medlemskap. Detta genom att årligen betala föreningens medlemsavgift samt att skicka in en skriftlig anmälan. Medlem har närvaro-, yttrande-, förslags- och rösträtt på årsmötet.
7.2 Medlemsavgift
Medlemsavgiften för innevarande verksamhetsår för medlem beslutas på årsmötet. Medlemskapet gäller i 365 dagar från och med den dagen medlemsavgiften är betald.
7.3 Avstängning/uteslutning
En medlem som allvarligt skadar föreningen eller en medlem i densamme kan stängas av styrelsen temporärt eller fram till nästkommande årsmöte. Medlem som är avstängd när årsmöte infaller måste diskuteras på årsmötet. Med resultatet upphävd avstängning, avstängning eller uteslutning. En avstängd medlem som blivit avstängd på ett årsmöte kan yrka på återkommande ordinarie årsmöten att få sin avstängning upphävd. En utesluten medlem kan däremot inte få sin uteslutning upphävd.
§8 Styrelsen
Styrelsen är föreningens högsta beslutande organ när årsmötet inte är samlat. Styrelsen består av ordförande och kassör samt en (1) till tre (3) ledamöter. Styrelsens antal beslutas på årsmötet. Styrelsen ansvarar för förvaltningen av föreningen mellan årsmötena. Samma person får inte ha flera poster i styrelsen. Styrelsen väljs på årsmöte och tillträder direkt efter valet. Valbar är medlem i föreningen. Styrelsen fattar beslut via enkel majoritet. Vid lika antal röster vinner det förslag som ordföranden röstar på.
§9 Revisorer
Revisor granskar föreningens räkenskaper och förvaltning. På årsmötet väljs en (1) eller två (2) revisorer. Valbar är person som inte sitter i styrelsen. Revisor behöver inte vara medlem i föreningen. Revisor har närvaro, yttranderätt samt förslagsrätt på årsmötet.
§10 Valberedning
Valberedningen har ansvar för att ta fram förslag på personer till de i stadgarna föreskrivna förtroende posterna. Valberedningen nomineras och väljs på årsmöte. Om flera personer väljs till valberedning ska en sammankallande utses. Valbar är medlem i föreningen.
§11 Årsmöte
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Årsmötet ska hållas senast den 1 mars varje år. Tid och plats för årsmötet beslutas av styrelsen. För att vara behörigt måste en skriftlig kallelse ha gått ut till föreningens medlemmar minst tre (3) veckor i förväg. Motionsstopp råder två (2) veckor innan årsmötet. Alla årsmöteshandlingar måste vara medlemmarna tillhanda en (1) vecka innan årsmötet. Följande ärenden ska alltid behandlas på ordinarie årsmöte:
· mötets öppnande
· mötets behörighet
· val av mötets presidium
· verksamhetsberättelse för föregående verksamhetsår
· ekonomisk berättelse för föregående verksamhetsår
· revisorernas berättelse för föregående verksamhetsår
· ansvarsfrihet för avgående styrelse
· motioner och propositioner
· årets verksamhetsplan
· fastställande av medlemsavgift och årets budget
· val av ordförande
· Val av Kassör
· val av styrelseledamöter
· val av revisor/er
· val av valberedare
· övriga frågor
· mötets avslutande
På årsmötet avgörs omröstningar med enkel majoritet. Frågor som berör §14 Stadgeändring samt övriga frågor avgörs med ⅔ majoritet. Vid lika antal röster avgörs det genom slumpen. Enbart fysiskt närvarande medlem har rösträtt och endast en röst per person.
§12 Extra årsmöte
Styrelsen kan kalla till ett extra årsmöte, eller om revisor eller minst en fjärdedel av föreningens medlemmar skriftligen kräver det. Kallelse måste skriftligen utgå till alla medlemmar minst tre veckor innan det extra årsmötet startar. På extra årsmöte kan endast de specifika ärenden som nämnts i kallelsen behandlas samt att alla eventuella dokument måste delges medlemmarna i samband med kallelsen. Innan kallelse till extra årsmöte skickas ut ska styrelsen samt revisorer underrättas. I övrigt gäller samma regler för extra årsmöte som för årsmöte.
§13 Firmateckning
Rätten att skriva avtal i föreningens namn beslutas av styrelsen.
§14 Stadgeändring
Dessa stadgar kan bara ändras på ordinarie eller extra årsmöte. Då stadgeändring ska ske måste detta delges medlemmarna i kallelsen till mötet. I annat fall måste ändringen antas enhälligt. För ändring av §3 Föreningsform, §4 Syfte, §14 Stadgeändring samt §15 Upplösning krävs beslut på ordinarie årsmöte. Om oklarhet gällande innebörd av föreningens stadgar skulle uppstå i samband med årsmöte gäller årsmötets tolkning, tills klargörande ändring införs. Om oklarhet gällande innebörd av föreningens stadgar skulle uppstå i något annat samband än årsmöte ska styrelsen rådfråga revisorerna och enas om en tolkning. Denna tolkning gäller tills klargörande ändring införs. Vid stadgetolkning skall styrelsen inkomma med propositioner om klargörande ändring till nästa årsmöte.
§15 Upplösning
Förslag om föreningens upplösning får endast framläggas på årsmöte. Att upplösning ska behandlas måste framgå av kallelsen. Föreningen kan inte upplösas så länge det finns medlemmar som är villiga att bilda en styrelse. Vid upplösning ska föreningens skulder betalas. Därefter ska föreningens tillgångar gå till verksamhet i enlighet med föreningens syfte. Hur detta ska ske beslutas på det sista årsmötet. En ansvarig ska utses för att avsluta föreningens konton, sköta överföring av tillgångar samt avregistrering från alla instanser.