Föreningens stadgar
Läs föreningens stadgar
§1 Föreningens namn
Föreningens namn är Skellefteås Lajvimperium.
§2 Föreningens säte
Föreningen har sitt säte i Skellefteå Kommun.
§3 Föreningsform
Föreningen är en ideell förening. Föreningen är ansluten till Sverok. Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.
§4 Föreningens syfte
● Föreningens syfte är att främja lajv.
● Detta skall främst ske genom att:
● Föreningen uppmuntrar och stödjer arrangörsgrupper som arrangerar lajv.
● Föreningen verkar för att lajvområdet i Tällberg underhålls, används
och aktivt utvecklas.
● Föreningen anordnar studie- och hantverkscirklar i lajvrelaterad
verksamhet.
§5 Medlemmar
§5.1 Som medlem antas intresserad som godkänner dessa stadgar och gör en anmälan om medlemskap till
föreningen. Styrelsen skall löpande informera om vart denna anmälan görs.
Förnyat intresse för medlemskap varje verksamhetsår krävs för fortsatt medlemskap.
§5.2 Styrelse eller årsmöte kan besluta att utse medlem till livstidsmedlem, en titel förvisso förknippad med omätlig respektingivelse och ändlös imponansfaktor, men som inte heller den innebär ökade privilegier inom föreningen.
Livstidsmedlem behåller sin titel tills han eller hon officiellt abdikerar som livstidsmedlem. Om han eller hon inte visar förnyat intresse för medlemskap i föreningen under ett verksamhetsår kommer han eller hon att strykas ur föreningens medlemsförteckning, men givetvis till tidens ände få fortsätta åtnjuta sitt livstidsmedlemskap.
§5.3 Samtliga medlemmar ska informeras om föreningens förehavanden och verksamhetsplaner samt delgivas information om årsmöten.
§5.4 Medlemsavgift kan sättas till olika nivåer för medlem och livstidsmedlem. Medlemsavgiften kan vara 0 kronor.
§5.5 En medlem som allvarligt skadar föreningen kan avstängas av styrelsen. Avstängd medlem måste diskuteras på nästa årsmöte. Antingen så upphävs då avstängningen eller så utesluts medlemmen. Styrelsen samt årsmöte kan upphäva avstängning och uteslutning.
§6 Styrelsen
Styrelsen ansvarar för föreningens medlemslista, bidragsansökningar, medlemsvärvning, beslut som tas på årsmöten och övrig verksamhet.
Föreningens styrelse består av en ordförande det antalet ledamöter som årsmötet väljer, med noteringen att om antalet medlemmar i styrelsen är jämnt, så ska en av de valda väljas till suppleant på konstituerande styrelsemöte. På konstituerande styrelsemöte väljer styrelsen också inom sig följande förtroendeposter: kassör, sekreterare, och vice ordförande samt eventuellt vice till sekreterare och kassör. Ingen person kan inneha flera olika förtroendeposter i styrelsen.
Styrelsen väljs på årsmöte och tillträder direkt efter valet. Valbar är medlem (medlem upptagen i medlemslistan) i föreningen.
§7 Övriga förtroendeposter
§7.1 För granskning av föreningens räkenskaper och förvaltning väljs på årsmöte i samband med val av styrelse en eller två revisorer.
Valbar är person som inte sitter i styrelsen. Revisor behöver inte vara medlem i föreningen.
§7.2 För att ta fram förslag på personer till de i stadgarna föreskrivna valen ska årsmötet välja en eller flera valberedare inför nästa årsmöte. Valbar är medlem i föreningen.
§8 Föreningens årsmöte
§8.1 Ordinarie årsmöte ska hållas senast den 31 mars under innevarande verksamhetsår.
Verksamhetsåret är 1 januari till 31 december.
Styrelsen beslutar om tid och plats. För att vara behörigt måste föreningens medlemmar meddelas minst två veckor i förväg.
§8.2 Följande ärenden ska alltid behandlas på ordinarie årsmöte:
1) styrelsens verksamhetsredovisning för förra året
2) ekonomisk redovisning för gånget verksamhetsår
3) revisorernas berättelse för gånget verksamhetsår
4) beslut om ansvarsfrihet för förra årets styrelse
5) fastställande av årets verksamhetsplan och budget
6) nyval till samtliga förtroendeposter i föreningen
§8.3 Om styrelsen vill, eller revisor eller minst hälften av föreningens medlemmar kräver det ska styrelsen kalla till extra årsmöte. Vid giltigt krav på extra årsmöte kan den som krävt det sköta kallelsen. För att vara behörigt måste föreningens medlemmar meddelas minst två veckor i förväg.
På extra årsmöte kan bara de ärenden som nämnts i kallelsen behandlas.
§8.4 Endast medlem som under föregående verksamhetsår varit fullt betalande, och under innevarande årsmöte personligen närvarar, har rösträtt på årsmötet.
Alla frågor som behandlas på årsmöte eller styrelsemöte avgörs med enkel röstövervikt om inget annat står i stadgarna. Nedlagda röster räknas ej.
Varje person med rösträtt har en röst. Vid lika röstetal tas frågan antingen upp igen för omdiskussion, eller så sker omvotering mellan de förslag vars röstetal är lika, om nödvändigt med förbud mot nedlagda röster, vid kvarstående oförmåga att skapa majoritet får slumpen avgöra resultatet.
§8.5 Fullständigt protokoll skall föras under föreningens årsmöten, och justeras av utnämnda protokolljusterare. Protokoll ska finnas tillgängligt för medlemmar i föreningen som önskar bevittna det.
§9 Firmateckning
Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var för sig. Om särskilda skäl föreligger kan annan person utses att teckna föreningens firma.
§10 Stadgeändring
Dessa stadgar kan bara ändras på årsmöte.
För att vara giltig måste ändringen antas med två tredjedelar av antalet röster. Då stadgeändring ska ske måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet. I annat fall måste ändringen antas enhälligt.
Ändring av föreningens stadgar om föreningsform (§3), syfte (§4), stadgeändringar (§10) och upplösning (§11) kräver likalydande beslut på två på varandra följande årsmöten.
§11 Upplösning
Förslag om föreningens upplösning får endast framläggas på årsmöte.
Att upplösning ska behandlas måste framgå av kallelsen.
Föreningen kan inte upplösas så länge minst fem medlemmar vägrar godkänna upplösningen.
Vid upplösning ska föreningens skulder betalas. Därefter ska föreningens tillgångar gå till verksamhet i enlighet med föreningens syfte. Hur detta ska ske beslutas på det sista årsmötet.