Logo
Logo

Wettcon Höst Rollspels turnering


Information:

Vad är:

Om det är så att du inte vet vad rollspel är för något och/eller inte vet vad DnD är för något som finns det en liten blurb här för dig:

Rollspel:

Ett rollspel är när en grupp personer med allt från 2 till hur många personer som helst, bäst funkar vanligtvis 4-5 spelare och en spelledare. De sätter sig vid ett bord, med sig har dem sina karaktärs papper och tärningar. På ett karaktärs papper står det vilka förmågor en karaktär har och tärningarna används till att bestämma om någon lyckas med en handling. Såsom att upptäcka en fälla eller se ett monster. Tillsammans med dem är spelledaren, hen är den som planerar upp alla speltillfällen, bestämmer över spelet och bygger världen.

När alla sitter runt bordet så börjas det att spelas, under spelandets gång så kan en spelare försöka göra något, som att lyfta en större sten, då ber spelledaren den att slå en passande förmåga och beroende på vad spelaren slår, så kanske den spelaren lyckas med att lyfta stenen. Det är alltid spelledaren som bestämmer hur svårt det är att utföra något, som att lyfta en stor sten och alltid spelledaren som bestämmer konsekvenserna. Detta gör att det låter som att det bara är spelledaren som gör allt jobb, det är inte sant, för spelarna bestämmer i vad för riktning de vill ta sig och hur de vill lösa olika problem. Det är spelledarens jobb att beskriva vad det är som händer beroende på vad de väljer att göra och de konsekvenserna det får på äventyret. 

Allt detta är sant mer eller mindre oavsett för rollspel du kör, här är några exempel:

 • DnD (står för Dungeons and Dragons)
 • Call of Cthulhu
 • Mutant
 • Paranoia
 • Nordiska väsen
 • Drakar och Demoner
 • Äventyr i Ulmar (ett en persons rollspel, vilken du själv är den enda spelaren och boken är spelledaren)
 • Viking
 • Mage: The Ascension

DnD:

Dungeons and Dragon, också känt som DND, är ett rollspel som är baserat på en tärning som kallas för T20/D20 vilket är en tärning med 20 sidor och har två extremer 1 och 20. De kan ibland spelas som automatiska framgångar ( 20) eller automatiska misslyckanden (1) och allt däremellan är en skala av bra till dåligt.

 

Man har förmågor, som i alla rollspel, vilka är: Styrka, flexibilitet, konstitution, intelligens, vishet och karisma. Man kan ha allt från 3 till 30 i alla förmågor och beroende på hur hög ens förmåga är så lägger man till allt från -4 till +10 till ens förmåga rullningar. Till detta nummer kan man ibland lägga till ens skicklighet vilken är mellan +2 till +6 på olika specialiserade förmågor såsom acrobati eller historia. 

Man väljer en klass man ska ha, de ger olika bonusar till vilken magi eller/och vapen man kan använda som karaktär. Klasserna är: Barbar, bard, präst, druid, krigare, munk, förkämpe, vandrare, skurk, magiker, trollkarl, häxmästare och hantverkare.

Till ens klass ska man välja ens art, här finns det hur många som helst och alla ger någon typ av bonus till ens förmågor. Vissa kan också ge en art bonus, vilket är något som den arten kan göra naturligt så som att se i mörkret eller spruta eld. 

Spelledaren har samma uppdrag som i alla rollspel, att berätta om de konsekvenser som händer beroende på gruppens beslut om vad de ska göra. Också att planera varje speltillfälle, och om hen vill så kan den också bygga världen i vilken de ska spela i. Allt detta kräver tid och ork från spelledaren.
Ett tips om du ska själv börja, eller känner någon som : Börja med en liten plats och bygg sakta ut världen när det behövs. T.ex. börja med en liten by ute i en skog och sakta bygga upp vad som finns runt omkring den. Sakta ner och ta din tid, det löser sig och blir superbra i sinom tid. JAG TROR PÅ DIG!!


Viktigt att veta:

 1. Var ska turneringarna vara?
  Turneringarna kommer att vara i GoBs förenings lokal på andra våningen i kulturhuset, beskrivning finns i Plats och vägbeskrivning nedan.
 2. När kommer turneringarna vara?
  De kommer att vara under WettCon vilket sker mellan den 6:e och 8:e September 2024
 3. Behöver JAG ta med något?
  Nej, du kommer inte behöva ta med som är kopplat till rollspelandet. Du kommer få tärningar, karaktärsblad och allt annat som är direkt kopplat till din anmälda turnering eller turneringar. För att få mer information om vad som kommer finnas under WettCon titta in på wettcon.se hemsidan.
 4. Hur kontaktar jag någon om jag har en fråga?
  Det är riktigt buss enkelt, du kan skriva ett mejl till mig, Viktor, som huvud ansvarig eller någon annan i styrelsen på Gob som kommer kunna ge dig en riktning till det svaret du söker! Mitt mejl är: viktor.rigar@gobsyd.se och mitt sekundär sätt att kommunicera är genom GoBs discord kannal, länken till den är: Discord 

Turneringar

Under varje turnerings äventyr så kommer de olika spelande grupper samla på sig olika poäng, och den grupp som har mest poäng kommer att vinna ett litet pris i slutet. Båda turneringar kommer att pågå i två dagar och varje grupp spela en dag var. Vilken dag man spelar kommer att självklart bero på vilken dag man har valt att anmäla sig till. Varje grupp kommer att bestå av de olika idividerna så anmäler sig för varje dag. Man kan välja att anmäla sig till:

 • Call of Chtulhu: Fasan som drabbade Tändsticksstaden
  Lördag: 7:de September, Kl: 17-22
  Söndag 8:de September, Kl: 17-22

Eller:

 • Dungeons and Dragons: ....Title kommer snart.... 
  Dagar och datum kommer snart 

Om det är så att du vill anmäla dig till båda så kommer du tyvärr behöva hoppa tillbacka till anmälnings sidan och anmäla dig igen. Det är bara så Sweroks anmälnings system funkar tyvärr.

Tid

Fredag 2024-09-06 18:00
till och med
Söndag 2024-09-08 23:00

Plats

Jönköping

Kulturhuset:

Kulturhuset i Tändsticksområdet är var GoB har sin föreningslokal och rollspelsturneringarna hålls. WettCon i helhet hålls i olika delar av kulturhuset, mer information kan du hitta på wettcon.se.
Lokalen är på andra våningen i kulturhuset och det kommer finnas olika skyltar som kommer kunna vissa vägen. Om man fortfarande är osäker så kan man säkert höra ljud från andra evenemang och fråga dem var GoBs lokal är för någonstans.

Tändsticksområdet är bara att stenkast från resecentrum och rådhusparken i Jönköping City.

Anmälningsformulär

Anmäl dig senast: 2024-08-30 00:00

Entré

Rollspels turnering i DnD

Turnering i CoC på Lördag

Turnering i CoC på Söndag