Logo
Logo

Mirabilia - Baroniets Öde

​Välkommen till fantasylajvet Baroniets Öde. Lajvet arrangeras av den Sverokanslutna föreningen Hälsinglajv.

Sista anmälningsdatum för intrig är 6:e Oktober.

För att delta på lajvet måste du vara medlem i föreningen Hälsinglajv. Registrera dig som medlem innan du fortsätter med anmälan till lajvet. Klicka här för att bli medlem.


Efter att du har blivit medlem fortsätter du här.

Betalning sker via Swish i samband med anmälan. Nummer: 123 422 27 58

Anmälningsavgift för lajvet: 200:-

Barn under 6 år samt de som skådespelade under äventyrsstigen 2023 deltar gratis. Även dessa måste vara medlemmar innan de anmäler sig till lajvet.

OBS! Sista anmälningsdatum för intrig: 6:e Oktober.

Sista anmälningsdatum utan intrig: 18:e Oktober.

Din anmälan är giltig först när du har blivit medlem och betalat.

Länk till samlingsplats

Tid för incheck: 10:00 Lördag 21/10

Lajvstart: 11:00 Lördag 21/10.

Lajvslut: 21:00-23:00 Lördag 21/10.

Lättare förtäring och dryck kommer att erbjudas på plats, mer information om detta kommer i Facebook-evenemanget vid senare tillfälle. Medtag eget dryckerskärl, skål, och bestick.

Dass och vattendunkar kommer att tillhandahållas av arrangör, men fyll gärna era flaskor innan ni kommer till området.


Regler

På lajvet råder svensk lag. 

Du får aldrig föra in skarpa vapen i en scen. Det är strikt förbjudet att hota någon med ett skarpt föremål T.ex. kniv, yxa.

Under lajvet råder totalt alkohol- och jordnötsförbud.

Du får aldrig gå in i någon annans tält utan tillåtelse.

1. ELD

Eldning och öppna lågor endast tillåtet på av arrangör avsedd plats.

2. DASS

Det kommer finnas ett dass på området. ALLA sitter ned när de använder dasset.

Det går självklart bra att kissa i naturen också, men undvik då platser där folk ofta befinner sig. 

3. SKARPA HÄNDELSER

Skarpa händelser är sådana som sker på riktigt och kan innebära fara. Till exempel om någon skulle göra illa sig på riktigt eller om det skulle börja brinna.

Om något av detta sker ropar du ut ”SKARP” följt av händelsen. Till exempel om du gör illa dig på riktigt ropar du ut skarp skada, börjar det brinna ropar du ut skarp eld.

Vid skarp händelse avbryts lajvet, för att sedan återupptas när den skarpa händelsen är löst. 

Hör du att någon ropar ut en skarp händelse så upprepar du den och ser sedan om det är något du kan hjälpa till med. 

Det kommer alltid finnas en bil parkerad utanför området för att kunna köra till Bollnäs sjukhus om någon skadar sig. 

4. STRID - GIFT - SKADOR - FYSISKT SPEL

Då detta lajv inte är centrerat kring strid och enbart ett fåtal roller kommer att vara stridande finns det i princip inte några skrivna stridsregler. 

Man får aldrig sikta mot huvud eller skrev.

Om du huggs ned, åker på ordentligt med stryk eller förgiftas så blir du skadad och behöver någon form utav vård. Läketiden om din roll skadas är på cirka en timme från och med att du fått vård.

Knockning görs genom att du smyger upp bakom personen du vill knocka och tar personens axel, ger ett löst men markerande slag med ett boffervapen, exempelvis baksidan av en dolk, samtidigt som man viskar "knock". Personen som blir knockad svimmar av och blir "medvetslös" för ett tag. Är situationen lugn kan du kvickna till snabbare, du får känna av stämningen och spela ut det lite som du vill. 

Vi uppmuntrar er att även spela på små skador då skadespel ofta blir mycket roligt.

Gift gestaltas av en övertydlig salt smak, och kan bara ges via dryck. 

T.ex. Om din cider smakar väldigt salt så innebär detta att du är förgiftad.

Blir du förgiftad får du gärna spela ut det på valfritt vis för att sedan bli skadad och behöva vård.

Fysiskt spel (brottning,slagsmål etc) är tillåtet, men måste vara diskuterat i förväg mellan deltagarna som ska utföra det och till en viss mån ha övats in i förväg.

Din roll kan bara dö om du själv godkänt det off.

Deltagare under femton år får endast delta på lajvet om målsman eller fadder också deltar. Vidare får deltagare under femton år varken utöva eller utsättas för våld. Visa hänsyn mot våra yngre deltagare vid scener som innehåller våld eller hot. 

5. STÖLD

Luinit, inlajv-valuta, inlajv-dokument, och övriga intrigföremål är okej att stjäla.Övriga föremål är tillåtna att stjäla om du har den bestulne medspelarens samtycke.


Kampanjinformation:

Lajvet utspelar sig i den lilla byn Helkedal som ligger vid Ödemårdspasset i utkanten av Kungariket Viddmark. Byn har genom åren utstått hårda prövningar vilket medfört att en stor del av bebyggelsen är nedbränd och befolkningen bortdriven eller dödad. Vem som äger Ödemårdspasset och marken som Helkedal ligger på har länge varit omstritt, men nu har Grevskapet Järnros etablerat kontroll över området. Soldater och en faktisk lagbok har sänts dit för att etablera lag och ordning i byn.


Stämningstext

Ett högstämt bud har nått invånarna i den lilla avkroken Helkedal. Budet berättar om stora förändringar som snart kommer att drabba den lilla byn. För över 100 år sedan var Helkedal en betydligt större och mer välmående stad än idag, den var nämligen säte för ett Baroni. I toppen tronade Baronen Adrian den Siste av Ätten Mårdenskiöld. Men under det senaste stora kriget försvann han spårlöst, stora delar av Helkedal brändes till grunden, och Baroniet föll i glömska.

Alldeles nyligen återupptäcktes Ätten Mårdenskiölds adelsbrev som raskt skickades till grevskapet Järnros och Baroniet Helkedal återuppstod - fast utan Baron, då inga ättlingar stod att finna. Det ska det nu bli ändring på! Med raska steg närmar sig nu Greve Järnros utsände, Balduin Gyllenros, och han har bara ett mål: Att hitta en arvinge till ätten Mårdenskiöld och placera denne på Baroniet Helkedals tron.

Men budet dröjer, så Helkedals Vaktkapten och Gardemästare Riddare Percival leder en trupp för att möta upp dem. På avstånd hörs skrik och vapenskrammel, Percival manar sina soldater att öka takten. Över krönet syns Gyllenros banér, hoppas att det inte är för sent!

I Helkedal växer oron bland byborna. Percival och Gyllenros borde ha anlänt vid det här laget. Kommer förändringens vindar att gynna byn, eller kommer hela deras värld att ställas på ända?


Exempel på spelbara roller: Bybor som hör till någon av Helkedals familjer, Gottfridsson och Torstensson, en soldat som upprätthåller ordningen i byn, eller en handelsresande som har ärenden på platsen. Familjerna är lika gamla som byn själv och har legat i ständig fejd sedan grundandet. En Torstensson är generellt ganska gladlynt och extrovert, Gottfridsson skulle dock kalla dem korkade och högljudda. En Gottfridsson är ofta eftertänksam och klipsk, en Torstensson skulle dock kalla dem tråkiga och passiva. Om man ser de två familjerna som två småsyskon som ständigt bråkar och blir sams igen är soldaterna storasyskonet som ibland retas och bossar med sina syskon, men om barnen i grannhuset (till exempel folk från Grannbyn Baggebro) bråkar med någon i syskonskaran håller man alltid varandra om ryggen. 

Klicka här om du vill veta mer om Helkedal.

Klicka här om du vill veta mer om Viddmark.

Klicka här om du vill veta mer om religionen.

Om du har frågor så hör av dig till oss på Hälsinglajv! 

Tid

Lördag 2023-10-21
10:00-23:00

Plats

Bollnäs

Parkering och incheckning sker på vändplan i anslutning till lajvområdet. Vägbeskrivning.

Lajvet utspelar sig i Hälsinglajvs lajvby som heter Helkedal.

Hemsida: Halsinglajv.com

Anmälningsformulär

Entré

Ordinarie deltagaravgift för lajvet Baroniets Öde.

Om du jobbade under Äventyrsstigen Krigarprinsessan och Ödesstenen 2023.

För våra allra yngsta deltagare.

Obligatoriskt då det används som ICE-nummer vid nödsituation.

Information om din karaktär

Luftburna eller andra allergier