DISTRIKTET FYLLER 10 ÅR

 
Image

Sverok Västerbotten fyller 10 år idag och här kommer ett jubileums-utskick!

 

Den 19 mars 2011 hölls vad som skulle bli det sista årsmötet i det dåvarande Sverok Övre Norrland, som splittrades till Sverok Västerbotten och Sverok Norrbotten.  Det betyder att det idag är distriktets 10 års-dag!

 

Vi har därför kontaktat personer som var med när distriktet bildades eller som har suttit som ordförande för distriktet under åren för att se vad det är de mest kommer ihåg av sin tid. Här nedan kommer deras minnen och tankar kring Sverok Västerbotten! Först ut kommer Lloyd Baltz med hur det egentligen gick till när distriktet bildades.

 
 
Image

Lloyd Baltz. Bild av John Barkestedt

 
Image

Sverok Övre Norrlands logotyp

 
Image

Arkivbild från Nytt i ÖN 2003

LLOYD BALTZ, ORDFÖRANDE

SVEROK ÖVRE NORRLAND 2010

Berättelsen om Sverok Västerbotten började långt innan distriktet bildades och är på sitt sätt ett mikrokosmos av de problem som de stora länen i norr alltid brottats med: avstånden. Föreningarna och medlemmarna fanns spridda över hela Norr respektive Västerbotten men koncentrationen gjorde att majoriteten av medlemmarna var centrerade i Umeåområdet respektive Luleå/Bodenområdet. Dessa var också områden med Universitet som lockade många föreningsaktiva när de gått ut gymnasiet och på sätt skedde en utarmning av inlandet till fördel för kusten där de engagerade samlades. Sammantaget innebar detta att det inte bara fanns en utmaning mellan kust och inland, det fanns också en mellan norr och söder då det var lika långt mellan Luleå och Umeå som det var mellan Luleå och Arjeplog eller Umeå och Vilhelmina. Dessa för ideellt engagerade helt orimliga avstånd beror på att distriktet Sverok Övre Norrland omfattade cirka 1/3 av Sveriges geografiska yta.

 

I mitten på 2000-talet lade Sverok Övre Norrland ner sitt kansli på Hamnmagasinet i centrala Umeå för att flyttas till Öjebyn i Piteå, dit det gick rätt bristfälliga lokalbussar. Varför? Den tillträdande styrelsen bodde och verkade i Norrbotten, att som ideella resa till Umeå för det praktiska arbetet var såklart helt orimligt. Detta var heller inte den första cykeln av flytt mellan norr och söder, det hade pågått så länge som distriktet funnits och alltid med resultatet att det var omöjligt att bygga upp något varaktigt.

 

Om distriktet skulle ha en chans att bygga upp något varaktigt utöver de relativt kortlivade styrelsekonstellationernas löpande förvaltningsarbete krävdes mer stabilitet och hanterbara geografiska områden. Därför fattades 2011 beslutet att skapa länsdistrikt. Bedömningen gjordes att det fanns underlag för att driva båda distrikten vidare. Risken fanns att Sverok Norrbotten skulle vackla då underlaget och medlemsantalet var mindre. Vi var däremot trygga i att man skulle kunna driva verksamheten vidare i Västerbotten. Och i slutändan var rent krasst ett distrikt som fungerade och ett som riskerade att inte fungerade att föredra framför ett distrikt som helt saknade förutsättningarna att kunna fungera ordentligt.

På två efter varandra följande årsmöten för Sverok Övre Norrland beslutades att distriktet skulle byta namn till Sverok Västerbotten och att det geografiska området skulle spegla detta. Det andra av dessa årsmöten hölls i Boden och där hölls samtidigt ett konstituerande årsmöte för Sverok Norrbotten samtidigt som den största tacobuffen i Sveroks historia avnjöts.

Distriktets tillgångar delades solidariskt, de bestod huvudsakligen av ett förråd med äldre brädspel och cirka 200 000 kronor på banken. Samt en luddig T20 stor som en fotboll som användes ceremoniellt för att
stadgemässigt avgöra frågor med slumpen där lika röstetal två omröstningar i rad gjort beslut omöjligt. Denna relik finns mig veterligen fortfarande att beskåda på Sverok Västerbottens kansli i
Umeå.

 

Lloyd Baltz – Sista person att hålla i ordförandeklubban i Sverok Övre Norrland

 
Image

NATHALIE ANDERSSON, ORDFÖRANDE 2014

"Under flera år innan jag blev distriktsordförande drömdes det om att göra någon form av "Inlands-turné" och engagera ungdomsgårdar i hela distriktet. Själv växte jag upp i Lycksele och Sverok var ett nytt koncept för mig när jag flyttade till Umeå som vuxen.

 

Under våren 2015 utfördes projektet Inlandet + Spel = <3 där vi besökte inlandskommunerna och spelade spel och peppade föreningsverksamhet för ungdomarna. Det var superkul att göra och något jag själv önskat som ung på en ort där inget spelrelaterat händer för tonåringar."

 
Image

LINUS RÅDE, ORDFÖRANDE 2015-2016

"Det jag minns mest från mina år som ordförande för distriktet är hur många fantastiskt engagerade ungdomar jag fått träffa i hela länet inom alla våra verksamhetsområden.

 

Det har varit otroligt roligt att få vara med när nya föreningar tar form, konvent skapar nya mötesplatser och små som stora projekt genomförts med distriktets hjälp. En del har varit stora satsningar med mängder av besökare medan annat har varit små arrangemang med en handfull gäster, men allt har varit en viktig del av att etablera spelkulturen och ungdomars engagemang som en självklar del av civilsamhället i Västerbotten."

 
Image

ANNAISABELLA LUNDH, ORDFÖRANDE 2017

"Det var roligt och intressant att vara ordförande. Väldigt inspirerande att vara runt andra drivande människor som brinner för samma saker.

 

Speciellt lärdomsrikt att få jobba på föreningsnivå med utveckling för mångfald och inkludering. Det kändes viktigt och inte bara kul!"

 

 
Image

 

WADOUD STÅHL, ORDFÖRANDE 2018-2019

 

"Min tid i styrelsen har förändrat mitt liv till det bättre.

Jag har fått träffa nya personer som blivit vänner för livet, och testat nya hobbygrenar som blivit nya passioner.

Och som om det inte var nog så har jag verkligen fått känna att jag varit med om att skapat förändring i Västerbotten i påverkansarbetet med den nya kulturplanen."

 

 

 

DISTRIKTET IDAG DÅ?

Då är vi framme vid nutid och då distriktet de senaste två åren har letts av Robin Adolfsson från föreningen Limbo. Distriktet har sedan 2014 haft en spellokal på Klossen med ett spelrum tillsammans med Studiefrämjandet och har genom åren genomfört många lyckade projekt med fokus på allt från spelträffar för unga, lägerverksamhet, integration och mångfald!

 

Följ oss gärna på Facebook, Discord eller titta in på vår hemsida om du vill veta mer vad vi i distriktet gör!

 

Tack för att ni är medlemmar hos oss och vi ser fram emot de nästkommande 10 åren i Sverok!

 

Styrelsen för Sverok Västerbotten och föreningskonsulent-Sanna

Image
Image