Föreningens stadgar
Lajvsällskapet Romantiska Sagors Stadgar
Fastställda på föreningens extra årsmöte 19 April 1999.
Senast uppdaterade 9 februari 2022.
§1 Förening och säte
Föreningens namn är Lajvsällskapet Romantiska Sagor.
Föreningen är en ideell förening.
Styrelsen har sitt säte i Göteborgs kommun.
Föreningen är ansluten till Sverok.
§2 Syfte
Föreningens syfte är att främja och utöva levande rollspel, brädspel och därtill relaterade aktiviteter.
§3 Oberoende
Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.
§4 Verksamhetsår
Verksamhetsåret är 1 januari till 31 december.
§5 Bli medlemmar
Som medlem antas intresserad som godkänner dessa stadgar samt skriftligt anmält medlemskap.
Årsmötet kan bestämma att det är gratis att vara medlem, eller att föreningen ska ha en medlemsavgift.
Om det finns en medlemsavgift, måste den vara inbetald för att en person ska räknas som medlem
Om medlemsavgiften ändras på årsmötet får medlem som erlagt medlemsavgift för det nya verksamhetsåret betala respektive kräva tillbaka mellanskillnaden från föreningen .
Medlem är skyldig att följa föreningens stadgar och policys, samt hålla sina kontaktuppgifter uppdaterade hos föreningen och behandla andra medlemmar med respekt.
Medlemskap gäller till och med nästa ordinarie årsmöte, men minst till och med verksamhetsårets slut.
En person kan välja att bli stödmedlem i stället för att vara medlem. Stödmedlemskap har samma kostnad som vanligt medlemskap. En stödmedlem har samma privilegier och skyldigheter som en vanlig medlem, t.ex. att låna föreningens rekvisita och vara med på föreningens aktiviteter, men har inte rösträtt på föreningens årsmöten och får inte sitta med i föreningens styrelse.
§6 Avslutande av medlemskap
En medlem som allvarligt skadar föreningens namn, förbryter sig mot föreningens stadgar eller tydligt motarbetar andemeningen i föreningens policyförklaring kan avstängas av styrelsen.
Avstängd medlem måste diskuteras på nästa årsmöte. Antingen upphävs då avstängningen eller så utesluts medlemmen.
En medlem som vill gå ur föreningen tidigare än verksamhetsårets slut skall meddela detta skriftligt till föreningens styrelse. Då räknas ej personen längre som medlem.
§7 Föreningens ekonomi
Föreningens ekonomiska grund är den medlemsavgift som medlemmarna betalar årligen. Medlemsavgiftens storlek bestäms på årsmöte och gäller därefter fram till följande årsmöte. Under det sista kvartalet halveras medlemsavgiften.
Alla utlägg som görs av föreningen skall ske antingen genom faktura eller mot kvitto.
Eventuella förskottsutbetalningar skall ansökas om hos, och godkännas av, styrelsen.
Utlägg som medlem har gjort för föreningen återbetalas efter redovisning av kvitto eller bevis på fakturabetalning till kassören. Dessa verifikationer skall redovisas senast en (1) månad efter avslutad aktivitet.
Om särskilda skäl för förseningen föreligger kan styrelsen ändå besluta om betalning.
§8 Föreningens egendom
En förteckning över föreningens egendom i form av rekvisita bör upprätthållas och vara tillgänglig för medlemmarna. Denna förteckning skall innehålla en beskrivning av rekvisitan, dess skick och värde.
Medlem som vill bruka föreningens rekvisita skall kvittera ut denna av rekvisitaansvarig. Till dess att den återlämnats, eller, i tillämpliga fall, åter gjort tillgänglig skall medlemmen uppbära fullt ansvar för denna.
Skadade eller borttappade föremål skall ersättas föreningen av medlemmen antingen i form av likvärdig rekvisita eller kontant till det värde som föremålet värderats till i förteckningen.
Om skada eller slitage är att anse som normalt skall medlemmen inte vara skyldig någon ersättning.
§9 Policyförklaring
Föreningen arbetar med likabehandling, för att alla medlemmar ska ha samma möjligheter och förutsättningar att delta i och påverka verksamheten.
Medlem i föreningen skall uppvisa ett beteende och ett agerande som står i samklang med denna policyförklaring, i varje sammanhang där medlem handlar i föreningens namn, eller kan sättas i direkt samband med föreningen. Detta gäller exempelvis då medlem närvarar på föreningens egna arrangemang eller andras då medlem har anmält sig i förenings namn, under av föreningen planerade aktiviteter, möten eller annan föreningsverksamhet.
Lajvsällskapet Romantiska Sagor skall uppmuntra sina medlemmar att ordna aktiviteter i enlighet med föreningens verksamhet.
Lajvsällskapet Romantiska Sagor skall verka för en positiv stämning inom levande rollspel, både inåt och utåt. Vi vill bidra till en ökad öppenhet gentemot allmänhet, myndigheter och media och arbeta för en positiv och saklig information till dessa och andra utomstående.
Lajvsällskapet Romantiska Sagor vill stötta och hjälpa de med mindre erfarenhet, samtidigt som vi utvecklar vårt eget kunnande och förmåga till levande rollspel och därigenom visa att viljan och intresset att delta är det tyngst vägande kriteriet för om en person är välkommen på ett arrangemang. Alla skall kunna vara “goda rollspelare“ om de bara vill. Detta kan ske genom faddersystem och/eller genom att grupper sätts ihop på ett sådant sätt så att alla får det spelutrymme de behöver och dessutom har möjlighet att växa inom ramarna för sin karaktär.
Lajvsällskapet Romantiska Sagor skall verka för att alla roller skall betraktas som lika viktiga och motverka tendenser till att vissa spelare ofta får förtur till mer inflytelserika roller. Alla skall beredas likvärdiga möjligheter till ett givande rollspel.
För att motverka sådan favorisering skall de grupper som vi sätter samman inför olika arrangemang ägna särskild uppmärksamhet åt problemen med roller som tjänare, lärlingar och andra roller som är direkt beroende av en annan roll. Alla sådana roller skall kunna räkna med självständiga intriger i samma grad som mer centrala roller.
Lajvsällskapet Romantiska Sagor tar avstånd från allt bruk av droger, inklusive alkohol, undantaget medicinskt bruk. Vi anser att detta i hög grad försämrar en persons omdöme och möjlighet till inlevelse och rollgestaltning som kan krävas av envar som utövar levande rollspel. Detta i lika hög grad med hänsyn till den egna som till andras upplevelse och säkerhet då rollspel bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan deltagarna, vilket äventyras vid användandet av droger.
Lajvsällskapet Romantiska Sagor skall utöver detta söka inspirera och påverka andra utövare av levande rollspel till att närma sig till de ovan givna värderingarna för att på så sätt även utanför föreningens ramar arbeta för en positiv attityd gentemot levande rollspel. Detta sker primärt genom vårt föredöme och exempel, men även genom att prioritera arrangemang och arrangörer som delar dessa värderingar framför sådana som inte gör det, att vi söker påverka arrangörerna till de arrangemang vi besöker till att uppfylla så många av de ovan nämnda kriterierna som möjligt, exempelvis vad gäller alkoholservering eller intrigers dignitet.
§10 Styrelsen och dess verksamhet
Föreningens styrelse skall minst bestå av:
– Ordförande
– Kassör
– Sekreterare
Styrelsen kan, om årsmötet anser det lämpligt, även innefatta:
– Vice ordförande
– Övriga ledamöter
– Suppleanter
§11 Revisor
Årsmötet väljer en (1) eller två (2) revisorer. Revisors uppdrag är att tillvarata medlemmarnas intressen gentemot styrelsen samt granska föreningens räkenskaper och förvaltning.
Valbar är person som inte sitter i styrelsen.
Revisor behöver ej vara medlem i föreningen.
§12 Valberedning
Föreningen bör ha en valberedning.
Valberedningens uppgift är att föreslå personer till personvalen på årsmötet.
Om ingen valberedning väljs av årsmötet, ansvarar styrelsen för valberedningens uppgifter.
Valbar är medlem i föreningen.
§13 Medlemsbladet
Föreningens medlemsblad stöttas av styrelsen. Varje medlem uppmuntras skriva något för föreningens medlemsblad.
§14 Ordinarie årsmöte
Ordinarie årsmöte skall hållas senast den 28 februari varje år. Styrelsen beslutar om tid och plats. För att vara behörigt måste föreningens medlemmar meddelas minst två (2) veckor i förväg. Kallelsen skall innehålla information om var och när mötet tar plats, kompletta motioner samt övrigt underlag. Motioner som inte finns i kallelsen eller som ändras betydande på årsmötet måste godtas med kvalificerad majoritet, detta gäller även budget.
Motioner som inkommit innan motionsstopp skall finnas med i kallelsen. Styrelsen skall meddela när motionsstopp infaller samt hur motioner skall skickas in senast två (2) veckor innan motionsstopp.
Följande ärenden skall tas upp på årsmötet;
Mötets öppnande
Beslut om mötets behörighet
Val av mötets ordförande
Val av mötets sekreterare
Val av en (1) till två (2) personer att justera protokollet efter mötet
Fastställande av röstlängd
Eventuell adjungering av övriga närvarande
Styrelsens verksamhetsberättelse för förra året
Ekonomisk berättelse från förra året
Revisors berättelse för förra året
Beslut om ansvarsfrihet för förra årets styrelse
Eventuella motioner och propositioner
Beslut om årets verksamhetsplan
Fastställande av eventuell medlemsavgift
Beslut om årets budget
Val av årets styrelse
Val av årets revisor
Val av årets valberedare
Övriga frågor
Mötets avslutande
§15 Extra årsmöte
Om styrelsen, revisorerna eller minst hälften av föreningens medlemmar kräver detta skall det kallas till extra årsmöte. Andra medlemmar i föreningen än styrelsen dessutom revisorer kan kalla till extra årsmöte.
Samma krav på giltighet gäller för extra årsmöte som för ordinarie.
På ett extra årsmöte kan bara de ärenden som nämnts i kallelsen behandlas.
§16 Firmateckning
Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var för sig.
Om ordförande och kassör är under 18 år skall annan person utses till firmatecknare.
§17 Rösträtt
Endast fullt betalande närvarande medlem äger rösträtt på årsmöte. Med fullt betalande medlem menas medlem som erlagt medlemsavgift för föregående år eller medlem som erlagt medlemsavgift för det nya verksamhetsåret.
På styrelsemöte äger endast närvarande ur styrelsen rösträtt.
§18 Röstetal
Alla frågor som behandlas på årsmöte, extra årsmöte eller styrelsemöte avgörs med enkel röstövervikt om ej annat står i stadgarna.
Nedlagda röster räknas ej.
Varje person med rösträtt har en (1) röst.
Om en omröstning blir lika två (2) gånger i rad, räknas det som att förslaget inte går igenom. Om omröstningen gäller ett personval och resultatet blir lika två (2) gånger i rad, får slumpen avgöra.
§19 Stadgeändring
Dessa stadgar kan endast ändras på årsmöten. För att vara giltig måste ändringen antas med två tredjedelar av antalet röster. Då stadgeändring ska ske måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet. I annat fall måste ändringen antas enhälligt.
Ändring av föreningens stadgar vad gäller syfte (§2), stadgeändringar (§18) och upplösning (§19) kräver likalydande beslut vid två på varandra följande årsmöten.
§20 Upplösning
Förslag om föreningens upplösning får framläggas endast på ordinarie årsmöte. Att upplösning skall behandlas måste framgå av kallelsen.
Föreningen kan inte upplösas så länge minst fem medlemmar vägrar godkänna upplösningen.
Vid upplösningen skall föreningens skulder betalas. Därefter skall föreningens tillgångar gå till verksamhet i enighet med föreningens syfte. Hur detta skall ske beslutas på det sista årsmötet.