Föreningens stadgar
Stadgar
För den ideella föreningen Sollentuna Robot Club, med hemort i Sollentuna. Bildad den 6:e maj 2020. Stadgarna är fastställda den 21 februari 2024.
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
1 § Ändamål
Föreningen skall bedriva STEAM verksamhet för barn och ungdomar. STEAM kommer från engelskan och står för Science-Technology-Engineering-Arts- Mathematics. STEAM är ett begrepp inom pedagogisk verksamhet. Det innebär att aktiviteter skall främja individers utveckling inom naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst, konst och matematik. Robotik, programmering, konstruktion och innovation är centrala moment inom STEAM.
Föreningen har som särskild målsättning att:
● barn och ungdomar ges möjlighet att utveckla sina färdigheter i att uppfinna, konstruera och programmera
● främja gruppkänsla, sammanhållning och kamratskap, social interaktion och ansvarstagande
● anpassa sin verksamhet efter samhällets utveckling och krav
Vidare har föreningen den uttalade ambitionen att:
● delta i STEAM tävlingar, t.ex. robot-tävlingen FIRST LEGO League.
● den i alla led ständigt utvecklas och förbättras till form och innehåll
● alla som vill, oavsett religion, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i sin åldersgrupp
● den ger upplevelser och skapar kontakt mellan människor ur olika samhällsgrupperingar
● de som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet
● den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap.
Föreningen skall i sin verksamhet aktivt verka för ett drogfritt föreningsliv och samhälle.
Sollentuna Robot Clubs vision är:
● Inspirera, utveckla och öka kompetensen inom teknik för att stärka individens självförtroende och våga pröva på nya saker.
● Ha roligt och lära sig att samarbeta!
2 § Sammansättning
Föreningen består av de fysiska personer som upptagits i föreningen som medlemmar.
3 § Tillhörighet m.m.
Föreningen är ansluten till riksförbundet Sverok. Förening har som utgångspunkt en öppen inställning till regionsövergripande initiativ, både inom och utanför Sverige.
4 § Beslutande organ
Föreningens beslutande organ är årsmötet, extra årsmötet och styrelsen.
5 § Firmateckning
Föreningens firma tecknas av styrelsen eller, om styrelsen så beslutar, av ordföranden eller av två styrelseledamöter i förening eller av särskilt utsedda personer.
Styrelsen beslutar om teckningsrätt i fråga om postgiro och bank samt utser ansvarig lotteriföreståndare. För utanordning av medel skall styrelsen upprätta attest- och utanordningsregler. Skrivelser av principiell betydelse från föreningen till statliga och kommunala myndigheter skall upprättas i samråd med ordföranden och undertecknas av denne.
6 § Verksamhets- och räkenskapsår
Föreningens verksamhetsår löper från 1 januari till 31 december. Föreningens räkenskapsår omfattar tiden 1 januari till 31 december.
7 § Stadgetolkning m.m.
Uppstår tvekan om tolkning av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i stadgarna, hänskjuts frågan till nästkommande årsmöte eller avgörs i trängande fall av styrelsen. Medlem förbinder sig genom sitt medlemskap i föreningen att i fråga om tillämpning av dessa stadgar inte väcka talan vid allmän domstol.
8 § Stadgeändring
För ändring av dessa stadgar krävs beslut av årsmöte med minst 2/3-delar av antalet avgivna röster. Förslag om ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen.
9 § Upplösning av föreningen
För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmötet med minst 2/3-delar av antalet avgivna röster. I beslut om upplösning av föreningen skall anges att föreningens tillgångar skall användas till bestämt STEAM främjande ändamål. Styrelsen tar fram minst två lämpliga förslag som årsmötet röstar om. Riktlinjen är att tillgångarna skall komma så många STEAM intresserade barn och ungdomar till godo som möjligt. Verksamhet i Sollentuna prioriteras framför övriga regioner i Sverige.
FÖRENINGENS MEDLEMMAR
10 § Medlemskap
Alla personer som godkänner föreningens stadgar har rätt att bli medlemmar.
Medlem blir den som skriftligt har anmält medlemskap till föreningen, genom att ha betalat anmälningsavgift till någon aktivitet under kalenderåret alternativt antagits som ledare under kalenderåret.
Årsmötet kan bestämma att det är gratis att vara medlem, eller att föreningen ska ha en medlemsavgift. Om det finns en medlemsavgift måste den vara inbetald för att en person ska räknas som medlem.
Medlemmar har rätt att få information om föreningen, delta i och rösta på årsmöten och kunna väljas till styrelse eller valberedning. Medlemmar är skyldiga att följa föreningens stadgar och regler, hålla sina kontaktuppgifter uppdaterade hos föreningen och behandla andra medlemmar med respekt.
11 § Utträde
Medlem som vill utträda ur föreningen, skall skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Innevarande verksamhetsårets medlemsavgift återbetalas ej. Varken i sin helhet eller i delar.
Medlem som inte har betalat medlemsavgiften för innevarande verksamhetsår får anses ha begärt sitt utträde ur föreningen. Medlemskapet upphör i sådant fall genom att personen avförs från medlemsförteckningen, det sker en kalendervecka efter sista betalningsdag på påminnelsen. Endast en påminnelse skickas ut.
12 § Sluta vara medlem
Medlemskapet gäller till och med det påföljande verksamhetsårets årsmöte. Efter detta måste medlemmen på nytt anmäla medlemskap om den vill fortsätta vara medlem i föreningen.
En medlem som vill gå ur föreningen ska meddela det i text till föreningens styrelse. Då räknas personen inte som medlem längre.
En medlem som missköter sig kan bli avstängd av föreningens styrelse. Nästa årsmöte måste då besluta om medlemmen ska uteslutas eller inte. En avstängd medlem har rätt att gå på årsmötet, och får rösta i frågan om sin uteslutning. Styrelsen och årsmötet kan häva uteslutning och avstängning.
Styrelsen kan besluta om tillfällig avstängning i väntan på årsmöte.
13 § Medlems rättigheter och skyldigheter
Medlem - har rätt att delta i gruppsammankomster som medlemmen har anmält sig och fått en plats till. - har rätt till information om föreningens angelägenheter - skall följa föreningens stadgar och beslut som fattats av föreningsorgan samt följa i 3 § nämnda organisationers stadgar, bestämmelser och beslut - har inte rätt till del av föreningens behållning eller egendom vid upplösning av föreningen - skall betala de avgifter som beslutas av föreningen - skall verka för god sammanhållning och föredömligt kamratskap - skall vara lojal mot föreningen och dess företrädare samt representera föreningen på ett föredömligt sätt
14 § Deltagande i verksamheten
Medlem, som har fullgjort sina skyldigheter mot föreningen har rätt att deltaga i föreningens verksamhet. Medlem får delta i tävling under klubbflagg under förutsättning att medlem har fullgjort sina skyldigheter och att anmälningsavgift till tävling är betald. Om medlem deltar i ett tävlings lag som går vidare till nationella eller internationella finaler krävs medgivande från målsman. Som utgångspunkt krävs att målsman betalar dessa tävlingsavgifter, resor, logi och uppehälle då föreningens ekonomi är begränsad. Finns utrymme i budget kommer bidrag till tävlande medlemmar betalas ut, dock kommer ideellt arbetande ledare och lag-coacher att prioriteras. Därefter kommer bidrag till tävlande medlemmar i fråga.
ÅRSMÖTE OCH EXTRA ÅRSMÖTE
15 § Tidpunkt, kallelse
Årsmöte, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av februari månad på tid och plats som styrelsen bestämmer.
Kallelse till årsmötet skall av styrelsen senast två veckor före mötet kungöras genom tydlig information om tid och plats på föreningens hemsida, samt via e-post. Har förslag väckts om stadgeändring, nedläggning eller sammanslagning med annan förening eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar, skall detta anges i kallelsen.
Verksamhets- och förvaltningsberättelse, revisorernas berättelser samt styrelsens förslag och inkomna motioner med styrelsens yttrande skall finnas tillgängliga för medlemmarna senast en vecka före årsmötet. I kallelsen skall anges var dessa handlingar finns tillgängliga.
16 § Förslag till ärenden att behandlas av årsmötet
Såväl medlem som styrelse får avge förslag att behandlas av årsmötet. Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmötet. Styrelsen skall till årsmötet avge skriftligt yttrande över förslaget.
17 § Rösträtt samt yttrande- och förslagsrätt på årsmötet
Alla medlemmar som är på årsmötet har en röst var. Röstning per post eller per fullmakt är inte tillåten. I omröstningar gäller att förslaget som fått flest röster vinner. Om en omröstning blir lika två gånger i rad räknas det som att förslaget inte går igenom. Om omröstningen gäller ett personval och resultatet blir lika två gånger i rad får slumpen avgöra. Röster som inte är för eller mot något förslag räknas inte.
Alla i styrelsen som deltar på ett styrelsemöte har rösträtt. I omröstningar gäller att förslaget som fått flest röster vinner. Om en omröstning blir lika två gånger i rad räknas det som att förslaget inte går igenom. Röster som inte är för eller mot något förslag räknas inte.
18 § Beslutsmässighet
Mötet är beslutsmässigt med det antal medlemmar som är närvarande på mötet.
19 § Beslut och omröstning
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs efter omröstning (votering). Med undantag för de i 8 § första stycket och 9 § nämnda fallen avgörs vid omröstning alla frågor genom enkel majoritet.
Val avgörs genom relativ majoritet. Med relativ majoritet menas att den (de) som erhållit högsta antalet röster är vald (valda) oberoende av hur dessa röster förhåller sig till antalet avgivna röster.
För beslut i andra frågor än val krävs absolut majoritet, vilket innebär mer än hälften av antalet avgivna röster.
Omröstning sker öppet. Om röstberättigad medlem begär det skall dock val ske slutet. Vid omröstning som ej avser val av styrelseledamot gäller vid lika röstetal det förslag som biträds av ordföranden vid mötet, om denne är röstberättigad. Är ordföranden inte röstberättigad avgör lotten. Vid val av styrelseledamot skall i händelse av lika röstetal valberedningen avgöra. Beslut bekräftas med klubbslag.
20 § Valbarhet
Styrelsen väljs på föreningens årsmöte, och tillträder så fort mötet är slut.
Alla som är medlemmar i föreningen kan väljas till styrelsen.
Avlönad anställd med mer än 50% tjänst inom föreningen får dock inte väljas till ledamot av styrelsen eller till revisor i föreningen.
21 § Ärenden vid årsmötet
Vid årsmötet skall följande behandlas och protokollföras:
1. Fastställande av röstlängd för mötet
2. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt
3. Fastställande av dagordning
4. Val av ordförande och sekreterare för mötet
5. Val av två justeringsmän, tillika rösträknare vid behov, att jämte ordföranden justera årsmötesprotokollet.
6. a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret
b) Styrelsens förvaltningsberättelse (resultat- och balansräkning) för det senaste räkenskapsåret
7. Revisorernas berättelse för senaste räkenskapsåret
8. Beslut om fastställande av balansräkning samt ansvarsfrihet för styrelsen för räkenskapsåret
9. Beslut om årets verksamhetsplan, samt budget för kommande verksamhetsåret och medlemsavgift
10. Val av:
a) föreningens ordförande för en tid av ett år
b) Minst 2 ytterligare ordinarie ledamöter, utöver ordförande, för en tid av ett år
c) 1-2 revisor/revisorer för en tid av ett år.
d) valberedning, 1-2 personer, för en tid av ett år. Om personer till valberedningen ej går att finna tillfaller valberedningens uppgift styrelse. Styrelsens ordinarie styrelseledamöter utgör i denna situation valberedningen.
11. Styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner
12. Mötets avslutande
22 § Extra årsmöte
Styrelsen kan kalla medlemmarna till extra årsmöte. Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte när revisor eller minst en tiondel av föreningens röstberättigade medlemmar begär det. Sådan framställning skall avfattas skriftligen och innehålla skälen för begäran. När styrelsen mottagit en begäran om extra årsmöte skall den inom 14 dagar kalla till sådant möte att hållas inom två månader från kallelsen. Kallelse med förslag till dagordning för extra årsmöte skall senast 14 dagar före mötet kungöras genom e-post till samtliga medlemmar. Vid extra årsmöte får endast det som föranlett mötet upptas till behandling. Om rösträtt på extra årsmöte och om beslutsmässighet vid sådant möte gäller vad som sägs i 17 § och 18 §.
23 § Valberedningen
Valberedningen består av ordföranden och 1-2 övriga ledamöter valda av årsmötet enligt 21 §. Ordföranden har ansvaret för att kalla till sammanträde. Valberedningen skall senast 4 veckor före årsmötet tillfråga dem vilkas mandattid utgår vid mötets slut, om de vill kandidera för nästa mandattid
24 § Revision
Revisor/Revisorer har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Föreningens räkenskaper skall vara revisorerna tillhanda senast 3 veckor före årsmötet. Revisorerna skall granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast 1 vecka före årsmötet.
STYRELSEN OCH VERKSTÄLLANDE LEDNING
25 § Sammansättning
Styrelsen består av ordförande och minst två övriga ledamöter. Styrelsen skall sträva efter att bestå av både kvinnor och män.
Styrelsen utser inom sig vice ordförande och de övriga befattningshavare som behövs. Vid avsägelse av ordförande ersätter vice ordförande. Styrelsen får utse person till adjungerad ledamot. Sådan ledamot har inte rösträtt men kan efter beslut av styrelsen ges yttrande- och förslagsrätt. Denne får utses till befattning inom styrelsen.
26 § Styrelsens och ordförandens åligganden
När årsmötet inte är samlat är styrelsen föreningens beslutande organ och ansvarar för föreningens angelägenheter. Styrelsen skall svara för föreningens verksamhet enligt fastställda planer samt tillvarata medlemmarnas intressen. Det åligger styrelsen särskilt att:
a) inom ramen för föreningens stadgar verka för föreningens framåtskridande och utveckling samt att se till medlemmarnas intressen
b) besluta i policyfrågor och i frågor av övergripande karaktär
c) bereda frågor som skall behandlas av föreningens årsmöte eller på föreningsmöten i övrigt
d) verkställa årsmötets och föreningsmötets beslut
e) planera, leda och fördela arbetet i föreningen
f) ansvara för föreningens medel
g) till årsmötet överlämna verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning
h) utse företrädare i organisationer där föreningen har aktier, andelar eller andra intressen j) fastställa avtal med aktiva, sponsorer och övriga berörda
i) upprätta organisationsplan och befattningsbeskrivningar för anställda samt att svara för löne-, anställnings- och arbetsfrågor inom föreningskansliet
j) besluta i representationsfrågor vid överläggningar med myndigheter, organisationer m fl.
k) förbereda styrelsens sammanträden och föreningens möten
l) föra protokoll över styrelsens sammanträden
m) se till att föreningens handlingar hålls ordnade och förvaras på ett betryggande sätt
n) se till att fattade beslut verkställs
o) medlemmarna betalar fastställda avgifter till föreningen
p) föreningen söker bidrag från stat, kommun och organisationer
q) föreningens bokföring sköts
r) föreningens skatter, avgifter och skulder betalas i rätt tid
s) i förekommande fall självdeklaration, kontrolluppgifter, uppbördsdeklarationer och övriga uppgifter inom skatte- och avgiftsområdet upprättas och avges v) medlemsförteckning förs
t) inventarieförteckning förs
u) föreningens handlingar av betydelse, såväl vad gäller den administrativa som den idrottsliga verksamheten, arkiveras på betryggande sätt
Ordföranden är föreningens officiella representant. Denne skall leda styrelsens förhandlingar och arbete samt övervaka att föreningens stadgar och övriga för föreningen bindande regler och beslut efterlevs. Har ordföranden förfall skall vice ordföranden träda in i dennes ställe. Styrelsen skall besluta om fördelning av arbetsuppgifter i övrigt.
27 § Kallelse, beslutsmässighet och omröstning
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden, eller då minst halva antalet ledamöter så begär. Styrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter har kallats och då minst halva antalet ledamöter är närvarande. För alla beslut krävs att minst hälften av styrelsens samtliga ledamöter är ense om beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Röstning får inte ske genom ombud. I brådskande fall får ordföranden besluta att ärende skall avgöras genom skriftlig omröstning eller vid telefonsammanträde. Sådant beslut skall anmälas vid det närmast därefter följande sammanträdet. Vid sammanträde skall protokoll föras. Protokoll skall justeras av mötesordföranden och av särskilt utsedd protokolljusterare. Avvikande mening skall antecknas till protokollet.
28 § Överlåtelse av beslutanderätten
Styrelsen får överlåta sin beslutanderätt i enskilda ärenden eller i vissa grupper av ärenden till kommitté, annat organ, till enskild medlem eller anställd. Den som fattat beslutet med stöd av bemyndigande enligt föregående stycke skall fortlöpande underrätta styrelsen härom.