Föreningens stadgar
§1 Föreningens namn
Föreningens namn är Karlstad Spelkulturförening
§2 Föreningen har sitt säte i Karlstad.
§3 Föreningsform
Föreningen är en ideell förening. Föreningen är ansluten till Sverok.
§4 Syfte
Föreningens syfte är främst att främja spelkultur av olika former av spel.
§5 Oberoende
Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.
§6 Verksamhetsår
Verksamhetsåret är 1 januari till 31 december.
§7 Medlemmar
Som medlem antas intresserad som godkänner dessa stadgar och aktivt tar ställning för ett medlemskap genom att årligen betala föreningens medlemsavgift eller, om medlemskapet är gratis, årligen göra en skriftlig anmälan till föreningen.
En medlem med avvikande beteende från regler utsatta av styrelsen som gäller under föreningens aktiviteter och lokaler, samt medvetet skadar föreningen eller föreningens ägodelar kan bedömas för att avstängas eller bli utesluten.
Avstängd medlem får ej delta på aktiviteter, Utesluten är ej längre medlem och har inte rätt att delta på aktiviteter, med undantag för årsmöte för att diskutera sin egen uteslutning.
Beslut om att avstänga medlem fattas på styrelsemöte.
Avstängd medlem kan diskuteras på nästa årsmöte, på medlemmens begäran. Antingen upphävs då avstängningen eller medlemmen utesluts.
Styrelsen och årsmöte kan upphäva avstängning och uteslutning.
§7.1 Medlemsavgift
Medlemsavgiftens befintlighet och storlek beslutas på årsmötet. Årsmötet kan besluta medlemskapet är kostnadsfritt.
§7.2 Avsluta medlemskap
Medlemskapet gäller till och med nästa verksamhetsårets årsmöte. Därefter behöver medlemmen förnya sitt medlemskap.
En medlem som vill gå ur föreningen tidigare ska meddela det i text till föreningens styrelse. Endast då räknas personen ej som medlem längre.
Återbetalning vid befintlig medlemsavgift kommer ej beviljas oberoende på aktiv period.
§8 Styrelsen ansvarar för föreningens medlemslista, bidragsansökningar, medlemsvärvning, beslut som tas på årsmöten, ekonomi, och övrig verksamhet. Styrelsen är föreningens högsta beslutande organ mellan årsmöten.
§9 Styrelsen väljs av Årsmötet. Årsmötet väljer en (1) ordförande, en (1) vice ordförande och en (1) kassör till styrelsen. Därefter väljer Årsmötet minst noll (0) och maximalt fyra (4) ledamöter till styrelsen.
§10 Valbar är den medlem som förklarar sig villig att verka för Karlstad spelkulturförenings syfte såsom uttryckt i dessa stadgar.
§11 Styrelsen är behörigt sammankallad då samtliga styrelsemedlemmar är skriftligen kallade minst två (2) dagar före styrelsemötet. För att vara beslutsmässig måste minst hälften av ledamöterna vara närvarande.
§12 Vid omröstning i styrelsen fattas beslut med enkel majoritet om inte annat föreskrivs i stadgan. Nedlagda röster räknas ej. Vid lika röstetal tillämpas mötesordförandes utslagsröst, i detta fall har mötesordförande plikt att rösta
§13 Styrelsen ansvarar för att verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse görs tillgänglig för medlemmar samtidigt med tillhörande revisionsberättelse.
§14 Utskott
För att hjälpa styrelsen kan styrelsen utse Utskott.
För att representera de olika aktiviteter på styrelsemöten, enkelt hålla styrelsen uppdaterad, hjälpa till att ansvara för aktiviteter, att medlemmar sköter sig, och lokalen tas hand om.
Utskott tillfrågas och väljs sedan av styrelsen vid ordinarie styrelsemöten, och ansvarar för en eller flera aktiviteter.
Valbar är medlem i föreningen.
§15 Revisorernas uppgift är att granska föreningens räkenskaper och förvaltning samt upprätta en revisionsberättelse. I revisionsberättelsen ska finnas ett förslag till beslut i frågan om ansvarsfrihet för styrelsen. Revisionsberättelsen ska vara medlemmarna tillhanda senast två veckor innan ordinarie årsmöte.
§16 Årsmötet väljer inför varje verksamhetsår minst en (1) och högst två (2) revisorer. Revisorerna tillträder vid årsmötets slut, och deras mandat sträcker sig under samma period som styrelsen.
§17 Valbar till revisor är myndig person bosatt i Sverige och som ej är satt i konkurs eller invald i styrelsen för det verksamhetsår revisorsuppdraget gäller.
§18 Valberedningens uppgift är att ge Årsmötet bästa möjliga förutsättningar att ta ett informerat beslut i förtroendevalen. Detta inkluderar att lägga fram ett komplett förslag på styrelse och revisorer. Förslaget ska finnas Årsmötet skriftligen tillhanda.
§19 Valberedningen väljs av Årsmötet. Valberedningen består av en till fem (1-5) valberedare.
§20 Valbar till valberedningen är föreningsmedlem bosatt i Sverige.
§21 Valberedningen väljer själva sin sammankallande.
§22 Ordinarie årsmöte
Ordinarie Årsmöte ska hållas varje år tidigast första (1) oktober och senast trettioförsta (31) december, på tid och plats som styrelsen bestämmer.
§23 Ordinarie Årsmöte är beslutsmässigt:
då kallelse med uppgift om tid och plats, för Årsmötet gått ut till medlemmar, och revisorer senast 2 veckor före Årsmötet,
då Årsmöteshandlingar har gjorts tillgängliga för medlemmar och revisorer senast en (1) vecka före det ordinarie Årsmötet.
§24 Årsmöteshandlingarna ska alltid innehålla:
Föreslagen dagordning
Föreningens stadgar
Inkomna motioner
Styrelsens propositioner
Praktisk information
Lista på nominerade i stadgemässiga val
Verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse och revisionsberättelse för nuvarande år
Förslag på verksamhetsplan
Förslag på budget
Förslag på medlemsavgifter
Förslag från valberedningen i stadgemässiga val
§25 Följande ärenden ska alltid behandlas på ordinarie årsmöte:
Mötets öppnande
Fastställande av röstlängd
Mötets beslutsmässighet
Val av minst en mötesordförande
Val av minst en mötessekreterare
Val av minst två (2) justerare tillika rösträknare
Fastställande av mötesordning
Fastställande av dagordning
Fråga om ansvarsfrihet för föregående års styrelse
Preliminär verksamhetsberättelse för nuvarande verksamhetsår
Ekonomisk rapport för nuvarande verksamhetsår
Revisorernas rapport för nuvarande verksamhetsår
Val av styrelse
Val av valberedning
Val av revisorer
Fastställande av verksamhetsplan
Fastställande av avgifter
Fastställande av budget
Propositioner
Motioner
Övriga frågor
Mötets avslutande
§26 Varje medlem innehar en (1) röst på årsmöte. Röstning per post eller per fullmakt är inte tillåten.
§27 Inför årsmöte har medlemmar, styrelse, valberedning och revisorer rätt att inkomma med förslag, uttalanden och nomineringar.
§28 Nominerad till stadgemässiga val eller person som för talan för viss motion, proposition, eller fråga har närvaro- och yttranderätt i berörda frågor på årsmöte.
§29 Förslag till Årsmöte som är styrelsen tillhanda senast två (2) veckor före Årsmöte är motion. Varje annat inkommet förslag till Årsmöte är övrig fråga. Nominering till stadgemässiga val förrättade på årsmöte från annan än valberedning ska vara styrelsen skriftligen tillhanda senast två (2) veckor före Årsmöte.
§30 Nominerad som inte meddelat valberedning att de accepterat sin nominering senast två (2) veckor före Årsmötet är inte längre nominerad.
§31 Årsmötet väljer styrelse, valberedning och revisorer bland de nominerade. Om så inte kan ske får ytterligare nomineringar ske på årsmötet. Ytterligare nomineringar från valberedningen på årsmötet är inte begränsade till de som ingår i valberedningens förslag.
§32 Vid omröstning på Årsmöte fattas beslut med enkel majoritet om inte annat föreskrivs i stadgan. Nedlagda röster räknas ej. Vid lika röstetal tillämpas slumpen.
§33 För att lägga till punkter på dagordningen, utöver de på den av styrelsen upprättade krävs två tredjedelars (2/3) majoritet.
§34 Extra årsmöte får endast besluta i de frågor som uttryckligen angivits i kallelsen.
§35 Om styrelsen så beslutar eller om revisorerna eller minst en fjärdedel (1/4) av medlemmar så kräver, ska extra årsmöte utlysas av styrelsen eller revisorer.
§36 Extra årsmöte är beslutsmässigt då kallelse och årsmöteshandlingar utgått till medlemmar och revisorer senast två (2) veckor före mötet med uppgift om tid och plats för det extra årsmötet.
§37 Firmateckning
Rätten att skriva avtal i föreningens namn, föreningens firma, tecknas av ordförande eller kassören. Om särskilda skäl föreligger kan annan person utses att teckna föreningens firma.
§38 Stadgeändring
Dessa stadgar kan bara ändras på ordinarie eller extra årsmöte.
För att vara giltig måste ändringen antas med två tredjedelar av antalet röster. Då stadgeändring ska ske måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet. I annat fall måste ändringen antas enhälligt.
Ändring av föreningens stadgar om föreningsform (§3), syfte (§4), stadgeändringar (§16), upplösning (§17) samt (§18) tolkningsrätt kräver beslut på ordinarie årsmöte.
§39 Upplösning
Förslag om föreningens upplösning får endast framläggas på årsmöte.
Att upplösning ska behandlas måste framgå av kallelsen.
Föreningen kan inte upplösas så länge minst fem medlemmar vägrar godkänna upplösningen.
Vid upplösning ska föreningens skulder betalas. Därefter ska föreningens tillgångar gå till verksamhet i enlighet med föreningens syfte. Hur detta ska ske beslutas på det sista årsmötet. En ansvarig ska utses för att avsluta föreningens konton, sköta överföring av tillgångar samt avregistrering från förbundet.
§40 Tolkningsrätt
Vid tolkning utav dessa stadgar har styrelsen tolkningsrätt till dess att ett årsmöte
beslutat att stadgarna skall tolkas annorlunda.