Föreningens stadgar
Läs föreningens stadgar
§1 Tillhörighet
Avdelningen ingår i Sverokföreningen Queernördarna (hädanefter kallad Huvudföreningen). Avdelningen har säte i Jönköping och heter QueerNördarna Jkpg. Avdelningen är en ideell medlemsförening i Sverok.
§2 Uppgift
Avdelningens uppgift är att bedriva verksamhet i Huvudföreningen, och därmed vara en trygg plats för HBTQIA+-personer i spelvärlden.
§3 Medlemmar
Avdelningen består av medlemmar i Huvudföreningen som bestämt sig för att tillhöra Avdelningen och bedriva verksamhet tillsammans.
Eftersom Avdelningens medlemmar också är med i Huvudföreningen får de rättigheter och skyldigheter mot Huvudföreningen, Sverokdistriktet och Sverok. Det här står i de olika föreningarnas stadgar. Den som vill avsluta sitt medlemskap i Avdelningen gör det genom att meddela det till Avdelningens Ordförande.
§4 Fadder
Huvudföreningen utser en eller flera faddrar för att stödja föreningens avdelningar. Faddrar kan vara medlemmar i Avdelningen, men behöver inte vara det.
§5 Styrelsen
Styrelsen består av minst två personer Ordförande och Kassör. Styrelsens uppdrag är att sköta föreningen, se till att den verksamhet som medlemmarna beslutar om genomförs och sköta kontakten med Sverok och Huvudföreningen. Bara medlemmar kan väljas till styrelsen. Styrelsen utses av medlemmarna på årsmötet.
§6 Revisor
Revisorns uppgift är att kontrollera att styrelsen sköter sitt uppdrag och att granska avdelningens ekonomi, detta kallas för revision. Om avdelningens ekonomi sköts av Huvudföreningen så väljs ingen revisor utan Huvudföreningens revisor granskar även Avdelningens verksamhet.
§7 Årsmöte
Varje år ska Avdelningen hålla årsmöte. Styrelsen ska se till att mötet blir av och att medlemmarna vet när, var och hur de ska träffas senast två veckor innan. Om Avdelningen inte har haft sitt årsmöte innan 31 mars så kan faddrar kalla till årsmöte vid en senare tidpunkt. Det medlemmarna bestämmer på årsmötet sammanställs i ett protokoll och rapporteras till Sverok. Alla medlemmar i avdelningen ska få en kallelse till mötet och fem behöver närvara för att det ska vara giltigt.
På årsmötet har varje medlem en röst var. Det förslag som får flest röster vinner. Mötet ska ta upp följande saker:
1. Ställningstagande i fråga om kallelse utgått stadgeenligt
2. Fastställande av röstlängd
3. Ställningstagande i fråga om mötets beslutsmässighet
4. Val av mötespresidium (bestående av ordförande, sekreterare, 2 justerare tillika rösträknare)
5. Fastställande av dagordning
6. Föredragning av verksamhetsberättelse
7. Föredragning av ekonomisk berättelse
8. Föredragning av revisionsberättelse
9. Beslut om ansvarsfrihet
10. Beslut i motioner och propositioner
11. Beslut om verksamhetsplan
12. Beslut om medlemsavgift
13. Beslut om budget
14. Val av styrelse
15. Beslut om ekonomiskt ansvar
16. Val av revisor
17. Val av valberedning
Efter årsmötet ska protokollet skrivas under av mötespresidiet
Om något särskilt viktigt behöver beslutas mellan årsmöten kan styrelsen, den som sköter föreningens revision eller minst hälften av medlemmarna kalla till ett extra årsmöte. Den som kallar ska se till att mötet blir av och att medlemmarna vet när, var och hur de ska träffas. På det mötet behandlas bara punkt 1-5 och de punkter som är orsaken till det extra årsmötet.
§8 Motioner
Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast en vecka innan årsmötet.
§9 Stadgeändring
Ändringar av stadgar kräver minst två tredjedelars godkännande med undantag av §1, §2 och §9 som kräver enhälligt godkännande.
§10 Upplösning
Avdelningen kan upplösas om årsmötet bestämmer det. Om Avdelningen inte bedrivit någon verksamhet på ett år kan huvudföreningen besluta att upplösa avdelningen. Om Avdelningen blir upplöst går alla Avdelningens tillgångar till Huvudföreningen.
§11 Uteslutning
En medlem som missköter sig eller arbetar mot avdelningens uppgift kan bli avstängd från avdelningens verksamhet och utesluten ur avdelningen. En person som blivit avstängd är fortfarande medlem i avdelningen men har inte rätt att delta i verksamheten. Om personen utesluts är den inte längre medlem i avdelningen. Beslut om avstängning fattas av styrelsen. Beslut om uteslutning fattas av årsmötet. Om en medlem blivit avstängd måste det kommande årsmötet besluta om medlemmen ska uteslutas eller inte. En avstängd medlem har rätt att gå på årsmötet, och får rösta i frågan om sin uteslutning. Styrelsen och årsmötet kan häva uteslutning och avstängning.