Föreningens stadgar
Stadgar för BAF – Bergslagen Action Förening.
§1 Föreningen
Föreningens namn är BAF Bergslagen Action Förening.
Föreningen har sitt säte i Fagersta.
Föreningen är en ideell förening som är religiöst och partipolitiskt oberoende.
Föreningen är eller ska vara ansluten till Sverok.
Föreningens syfte är att syssla med och öka intresset för Airsof & Paintball.
Föreningen arbetar med likabehandling för att alla medlemmar ska ha samma möjligheter och förutsättningar för att delta i verksamheten och påverka den.
Föreningens verksamhetsår är 1 januari till 31 december.
§2 Bli medlem
Alla personer som godkänner föreningens stadgar har rätt att bli medlemmar.
Medlem blir den som skriftligt har anmält medlemskap till föreningen.
Årsmötet kan bestämma att det är gratis att vara medlem, eller att föreningen ska ha en medlemsavgift. Om det finns en medlemsavgift måste den vara inbetald för att en person ska räknas som medlem.
Medlemmar har rätt att få information om föreningen, delta i och rösta på årsmöten och kunna väljas till styrelse eller valberedning. Medlemmar är skyldiga att följa föreningens stadgar och regler, hålla sina kontaktuppgifter uppdaterade hos föreningen och behandla andra medlemmar med respekt.
§3 Sluta vara medlem
Medlemskapet gäller till och med det påföljande verksamhetsårets årsmöte. Efter detta måste medlemmen på nytt anmäla medlemskap om den vill fortsätta vara medlem i föreningen.
En medlem som vill gå ur föreningen ska meddela det i text till föreningens styrelse. Då räknas personen inte som medlem längre.
En medlem som missköter sig kan bli avstängd av föreningens styrelse. Nästa årsmöte måste då besluta om medlemmen ska uteslutas eller inte. En avstängd medlem har rätt att gå på årsmötet, och får rösta i frågan om sin uteslutning. Styrelsen och årsmötet kan häva uteslutning och avstängning.
§4 Styrelsen
Styrelsen ska vara minst tre personer, där en är ordförande. Styrelsen ska dela på ansvaret.
Styrelsen har ansvar för föreningens pengar, verksamhet, medlemslista, årsmöte och för att det som bestäms på årsmötet blir gjort.
Styrelsen ska bestämma vilka som har rätt att skriva avtal i föreningens namn. De kallas för firmatecknare. Styrelsen kan alltid gemensamt teckna firman.
Styrelsen väljs på föreningens årsmöte, och tillträder så fort mötet är slut.
Alla som är medlemmar i föreningen kan väljas till styrelsen.
§5 Revisorer
Föreningen ska ha en eller två revisorer. Revisorns uppgift är att granska styrelsens arbete och redovisa det för nästa årsmöte. Revisorerna väljs på årsmötet, och tillträder så fort mötet är slut. En person som sitter i föreningens styrelse kan inte också väljas till revisor. Revisorn behöver inte vara medlem i föreningen.
§6 Valberedning
Föreningen kan ha en valberedning.
Valberedningens uppgift är att föreslå personer till personvalen på årsmötet.
Alla som är medlemmar i föreningen kan väljas till valberedning.
Valberedningen väljs på årsmötet och tillträder så fort mötet är slut.
Om ingen valberedning väljs, ansvarar styrelsen för valberedningens uppgifter.
§7 Årsmöte
Årsmötet ska hållas senast den 31 mars varje år.
För att mötet ska vara giltigt måste föreningens medlemmar meddelas personligen minst två veckor i förväg. Medlemmarna ska få veta tid, plats och vad som ska tas upp på mötet. Om alla medlemmar i föreningen är närvarande på mötet och de enhälligt godkänner det kan mötet vara giltigt även om inbjudan kommit senare än två veckor innan mötet.
Detta ska alltid tas upp på ett ordinarie årsmöte:
1. ) mötets öppnande
2. ) beslut om röstlängd
3. ) beslut om mötets giltighet
4. ) val av mötets ordförande
5. ) val av mötets sekreterare
6. ) val av minst en person att granska protokollet efter mötet
7. ) styrelsens redovisning av förra årets verksamhet
8. ) styrelsens redovisning av förra årets ekonomi
9. ) revisorernas redovisning av styrelsens arbete förra året
10. ) beslut om ansvarsfrihet för förra årets styrelse
11. ) förslag från styrelse och medlemmar
12. ) beslut om årets verksamhetsplan
13. ) beslut om årets budget och eventuell medlemsavgift
14. ) val av årets styrelse
15. ) val av årets revisor(er)
16. ) eventuellt val av årets valberedare
17. ) mötets avslutande
Om styrelsen, revisorn eller minst en fjärdedel av föreningens medlemmar vill, ska föreningen hålla ett extra årsmöte. Det kan hållas när som helst på året. Samma krav på giltighet gäller för extra årsmöte som för ordinarie. På ett extra årsmöte kan bara det som står i inbjudan tas upp på mötet.
§8 Omröstningar
Alla medlemmar som är på årsmötet har en röst var. Röstning per post eller per fullmakt är inte tillåten. I omröstningar gäller att förslaget som fått flest röster vinner. Om en omröstning blir lika två gånger i rad räknas det som att förslaget inte går igenom. Om omröstningen gäller ett personval och resultatet blir lika två gånger i rad får slumpen avgöra. Röster som inte är för eller mot något förslag räknas inte.
Alla i styrelsen som deltar på ett styrelsemöte har rösträtt. I omröstningar gäller att förslaget som fått flest röster vinner. Om en omröstning blir lika två gånger i rad räknas det som att förslaget inte går igenom. Röster som inte är för eller mot något förslag räknas inte.
§9 Ändra stadgarna
Föreningens stadgar kan bara ändras på ett årsmöte och om förslaget på ändring står med i inbjudan till mötet. För att ändringen ska gälla måste minst dubbelt så många rösta för ändringen, som de som röstar mot.
§10 Nedläggning
Årsmötet kan bestämma att föreningen ska läggas ned. Föreningen läggs inte ned så länge det finns minst tre medlemmar som vill driva föreningen vidare. Om föreningen läggs ned ska alla föreningens skulder betalas och konton avslutas. Om föreningen har pengar eller saker kvar ska dessa skänkas till en ideell förening med liknande syfte eller till Sverok.
Åldersindelning i BAFs Verksamheter
Juniormedlem
8år tills det man fyller 15år.
Här kräver BAF att man har intyg från vårdnadshavare innan deltagande.
Försäkringar ansvarar vårdnadshavare, för och till ungdom/juniormedlemmen. BAFs styrelse
avgör även om vårdnadshavare måste vara med under aktiviteter. BAFs styrelse kan även
avgöra om barn under 8år får deltaga, samt att BAFs styrelse kan avgöra att barn över 8år inte får delta i aktiviteter. Försäkringar ansvarar vårdnadshavare för den som deltar, tills ungdom fyllt 18år.
BAFs 11 grundregler
1: En utsedd ledares instruktioner om aktivitet, utformning och regler, måste konsekvent efterföljas. En ledare ska respektera medlemmars önskemål och helst styra aktiviteter efter önskemålen. Men ledare ser till att aktiviteten genomförs enligt stadgar och regler.
2: En medlem måste alltid bära den skyddsutrustning som är avsedd för BAFs aktiviteter.
3: Om en medlem inte är försäkrad via BAF eller någon annan förening/försäkringsbolag, så har medlem ett eget ansvar och måste då inneha en egen tecknad försäkring, som täcker ev. egna skador och brott, vid alla arrangemang som BAF anordnar.
4: BAF delar in medlemmar i olika åldersnivåer, varefter det finns regler för att medverka i BAFs verksamhet. Åldersgränser kommer alltid att sättas oavsett vilket spel som ingår i BAFs verksamhet.
5: BAF har åldersregler för BAFs olika sektioner. Ex Paintball har åldergräns på 13år, för att få vara med i olika aktiviteter. Undantag kan göras då styrelse anser det lämpligt.
Airsoft, styr sin åldersgräns till 16 år om BAF har tillstånd från myndigheter.. Men lagen säger att åldersreglerna för att skaffa och köpa Softairgun, är 18år. Men BAFs styrelse kräver målsman underskrift för att medlem ska vara delaktig i ex Airsoft aktiviteter. 16 År gäller på BAFs Arenor med tillstånd från Polisen.
Undantag inom Airsoft och utövare under 18år, om utövares vårdnadshavare är med som uppsikt under spel. Gäller BAFs Arenor.
6: BAFs styrelse har rätten att justera, ändra eller lägga till regler för de olika snålvarianterna.
7: Vid aktiviteter på andra orter, banor eller scenarier skall BAFs medlemmar följa både BAFs regler, stadgar och rutiner samt dem regler som gäller vid andra orter, banor eller scenarier.
8: Alkohol eller andra kemisk-tekniska produkter/medel får Ej intas innan eller under aktivitetstid. Det ligger till medlemmens eget ansvar att detta efterföljs, konsekvent.
9: Om man som medlem i BAF, har av medicinsk själ att använda kemisk-tekniska produkter, så måste medlem och BAFs styrelse komma överens om hur deltagandet skall utföras.
10: Vid event, ex icke medlemmar, inbjudna aktörer eller andra personer är inbjudna till BAFs aktiviteter, så sker deras deltagande enligt BAFs regler & stadgar. Deltagande sker även på egen risk eller med egen täckande försäkring och BAF friskriver sig allt ansvar vid ex skador eller brott.
11: En aktivitetsledare har bestämmanderätten att avvisa dem som inte efterföljer regler och rutiner under aktiviteter.
Ungdomsmedlem
Samtidigt som man fyller 15år och tills det man fyller 18år.
Här kräver BAF att man har intyg från vårdnadshavare innan deltagande till den dagen som
deltagaren fyllt 18år.
Försäkringar ansvarar vårdnadshavare för den som deltar, tills ungdom fyllt 18år.
Vuxenmedlem, (ett måste för ex Airsoft)
från att man fyllt 18år, då är man vuxenmedlem.
Som vuxenmedlem ansvarar man själv för sitt deltagande i BAFs verksamhet.
Deltagaren ansvarar även själv för sin egen försäkring.
BAFs värdegrund
Glädje och gemenskap
Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må bra och prestera mera.
Demokrati och delaktighet
Föreningsdemokratin innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett bakgrund.
Allas rätt att vara med
Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.
Rent spel
Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att hålla sig inom ramarna för överenskommelser och en god etik och moral. Att verka mot fusk, doping och en osund ekonomi, mot mobbning, trakasserier och våld såväl på som utanför idrottsarenan.