Föreningens stadgar
Sverok Norrbottens Stadgar
Stadgarna uppdaterad 2010-04-12, 2013-04-21, 2014-03-15, 2015-03-29, 2016-04-15, 2017-03-04, 2020-03-14, 2023-04-22, 2024-04-29
Syfte och verksamhet
§1. Sverok Norrbotten är ett regionalt samarbetsorgan för föreningar anslutna till Sverok. Distriktet är en ideell organisation.
§2. Distriktets syfte är att inom sitt regionala område verka för förbundets syfte.
§3. Distriktet är religiöst och partipolitiskt oberoende.
§4. Distriktets huvudsakliga verksamhet bedrivs i lokala föreningar. Distriktet ska stödja dessa föreningars verksamhet.
§5. Distriktets verksamhetsområde är Norrbottens län.
Föreningar och medlemmar
§6. Sverokanslutna föreningar och huvudföreningar med säte i distriktets verksamhetsområde är medlemsföreningar i distriktet.
§7. Medlemmar i medlemsföreningarna är också medlemmar i distriktet. I stadgarna benämns dessa som föreningsmedlemmar.
§8. Varje medlemsförening ska föra register över sina medlemmar och besluta om en medlemsavgift för dessa.
§9. Varje medlemsförening ska hålla distriktet underrättat om styrelsesammansättning, medlemsantal och stadgar. Distriktsstyrelsen får från medlemsföreningen hämta de upplysningar som behövs för att distriktet ska kunna genomföra sin verksamhet.
§10. Distriktet har rätt att ta ut årsavgift från medlemsföreningarna. Avgiften bestäms av årsmötet.
§11. Medlemsföreningarna utformar fritt sin verksamhet och råder själva över sina tillgångar.
§12. Efter förslag från distriktsstyrelsen kan årsmötet, för att hedra personer, utse dem till hedersmedlemmar i distriktet.
Årsmötet
§13. Årsmötet är distriktets högsta beslutande organ. Mötet ska hållas tidigast 15 januari och senast 30 april, på tid och plats som distriktsstyrelsen bestämmer.
§14. Vid årsmötet har alla ombud från distriktets medlemsföreningar, distriktsstyrelsen, valberedningen, revisorerna, övriga distriktsstyrelser samt förbundsstyrelsen rätt att närvara, yttra sig och ställa förslag. Föreningsmedlemmar har närvarande- och yttranderätt i mån av plats.
§15. Till årsmötet får varje medlems- förening sända ombud i nedanstående omfattning:
● 2 ombud för upp till 25 medlemmar
● 3 ombud för 26-50 medlemmar
● 4 ombud för 51-75 medlemmar
● 5 ombud för 76-100 medlemmar
● 6 ombud för 101 medlemmar och därutöver
Avdelningar representeras genom sina huvudföreningar.
§16. Ombud och förtroendevalda i Sverok Norrbotten är röstberättigade vid årsmötet. Var och en av dessa har en röst och det går ej att vara ombud för mer än en medlemsförening. Personen skall vara närvarande för att få utöva sin rösträtt. Förtroendevald får inte vara ombud för en medlemsförening under årsmötet. En förtroendevald får inte rösta i frågor där denne kan anses jävig, såsom avgåendestyrelse vid ansvarsfrihet och nominerade kandidater vid personval.
§17. Årsmötet är beslutsmässigt om skriftlig kallelse sänts till medlems- föreningarna och distriktsvalda senast fyra veckor före årsmötets hållande. Årsmöteshandlingarna ska ha sänts till medlemsföreningarna och distriktsvalda senast två veckor före mötet.
§18. Följande ärenden skall alltid behandlas av årsmötet:
Följande ärenden skall alltid behandlas av årsmötet:
● Mötets öppnande
● Fastställande av röstlängd
● Fastställande av dagordning
● Årsmötets behörighet
● Val av mötesordförande
● Val av mötessekreterare
● Val av två justerare tillika rösträknare
● Verksamhetsberättelse
● Ekonomisk berättelse
● Revisionsberättelse
● Frågan om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen
● Fastställande av antal ledamöter
● Val av distriktsordförande
● Val av kassör
● Val av ledamöter
● Val av revisorer och valberedning
● Fastställande av verksamhetsplan och budget
● Fastställande av avgifter
● Motionsbehandling
● Övriga frågor
§19. Inför årsmötet har förenings- medlemmar, medlemsföreningar och distriktsvalda rätt att lämna motioner. Motionerna ska ha inkommit senast tre veckor före årsmötet.
§20. Vid omröstning fattas beslut med enkel majoritet om stadgarna inte föreskriver något annat. Vid övriga frågor fattas beslut endast enhälligt. Nedlagda röster räknas inte.
§21. Extra årsmöte kan utlysas av styrelsen om denna beslutar det, eller om revisorerna eller minst en femtedel av medlemsföreningarna kräver det. Extra årsmöte får endast besluta i de frågor som uttryckligen angivits i kallelsen. Kallelsen och beslutsordning ska ha utsänts till föreningarna och distrikts- valda senast en månad i förväg.
Styrelsen
§22. Styrelsens säte är i Luleå.
§23. Styrelsen skall bestå av ordförande, kassör och sekreterare och upp till fem ledamöter. Vid behov väljs en eller flera suppleanter.
Sekreterare utses på det konstituerande styrelsemötet. Samma person kan inte ha mer än en av posterna i styrelsen. Valbar är personer som är medlem i en medlemsförening som har sitt säte i distriktet.
Styrelsen tillträder direkt efter årsmötet.
§24. Distriktsstyrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter, ordförande och ersättare är kallade, och minst hälften av den ordinarie styrelsen är närvarande. Kallelse skall göras av förtroendevald i distriktsstyrelsen eller revisor senast en vecka före mötesdagen. Görs kallelsen mindre än en vecka före mötesdagen måste hela styrelsen deltaga under mötet. Mötesprotokoll justeras av 2 justerare.
§25. Styrelsen ansvarar för den centrala verksamheten.
§26. Två av styrelsen utsedda styrelseledamöter är behöriga att teckna distriktets firma.
§27. Alla i styrelsen måste ange vilka Sverokanslutna föreningar de är medlemmar i, oavsett om de sitter i föreningens styrelse eller inte. De anses jäviga i frågor som specifikt berör dessa föreningar.
Förtroendevalda
§28. Årsmötet utser en till två revisorer, och eventuellt en ersättare. Revisorerna granskar distriktets räkenskaper och handlingar. Revisionsberättelsen ska finnas skriftligen tillhanda i samband med årsmötet. Valbar är myndig person som är bosatt i Sverige och som inte innehar någon annan förtroendevald position i distriktet.
§29. Valberedningen väljs på årsmötet och består av en till tre personer varav en är sammankallande. Dessa personers uppgift är att föra fram förslag på personer till de av stadgarna föreskrivna valen. Förslaget ska skriftligen vara distriktsstyrelsen tillhanda före årsmötets öppnande. Valbar är person som är skriven eller bofast i distriktet och som inte innehar någon annan förtroendevald position i distriktet. Om ingen valberedning väljs tar styrelsen emot nomineringar, men för inte fram något förslag.
Verksamhetsår
§30. Verksamhetsår för distriktet är kalenderår.
Avregistrering och uteslutning
§31. Medlemsförening eller föreningsmedlem som bryter mot distriktets stadgar, skadar dess anseende eller motarbetar dess syfte, kan stängas av med omedelbar verkan av distriktsstyrelsen. Uteslutningen ska beslutas av årsmötet varvid den uteslutne har yttranderätt.
Stadgetolkning och stadgeändring
§32. Om oklarhet gällande dessa stadgars innebörd skulle uppstå, i samband med årsmöte eller extra årsmöte, gäller mötets tolkning tills klargörande ändring införs. Om oklarhet gällande dessa stadgars innebörd skulle uppstå, i varje annat fall, gäller distriktsstyrelsens tolkning tills klargörande ändring införs.
§33. Ändring av dessa stadgar kan endast ske med två tredjedels majoritet på årsmötet. Stadgeändring kan ske i de ärenden som uttryckligen angivits i årsmöteshandlingarna, samt i de ärenden som ett enhälligt årsmöte beslutat om att ta upp. Vid ändring av paragraferna om ideellt distrikt (§1), syfte (§2), stadgeändring (§32) eller upplösning (§33) krävs likalydande beslut med två tredjedelars majoritet på två på varandra följande ordinarie årsmöten.
Redaktionella ändringar och korrektioner får göras av styrelsen.
Upplösning
§34. Förslag om distriktets upplösning får framläggas endast på ordinarie årsmöte och ska insändas skriftligt senast den 31 december året innan årsmötet. Distriktet kan inte upplösas så länge minst en tjugondel av ombuden motsätter sig upplösningen. Vid upplösning ska distriktets tillgångar realiseras och skulder betalas. Efter detta skiftas kvarvarande tillgångar till föreningarna i lika delar eller går till ett av årsmötet bestämt ändamål. Till likvidatorer bör distriktets revisorer utses. Likvidatorerna genomför likvidationen.