Föreningens stadgar
Läs föreningens stadgar
§1. Föreningens namn
Föreningens namn är ‘Spelkulturföreningen Daaks Ord’.
§2. Föreningens säte
Föreningens säte är Skövde.
§3. Föreningsform
Ideell förening.
§4. Syftet
Att främja spelhobbyn med rollspel som huvudfokus, både inom och utanför föreningen.
§5. Oberoende
Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.
§6. Verksamhetsår
Verksamhetsåret är från den första (1e) januari tills den sista (31e) december.
§7. Medlemmar
Medlem är den som godkänt stadgarna och som betalat medlemsavgiften. Medlemskapet varar två terminer. Vårterminen varar från den 1a januari t.o.m. 30 juni och höstterminen från 1e juli t.o.m. 31e december. Medlem måste lämna uppgifter om för- och efternamn, personnummer, juridiskt kön, adress, telefonnummer samt en e-postadress med en metod godkänd av styrelsen.
Om årsmötet tillåter en annan metod än bankgiro så måste medlemsavgiften vara densamma för medlemmen oavsett vilka kostnader som metoden kostar föreningen samt att någon form av kvitto som intygar att personen blivit medlem måste skapas, på papper eller digitalt.
Minst 90% av medlemsavgift måste gå till föreningen.
Medlemmar har rätt att delta på föreningens aktiviteter och att rösta under årsmöten i alla frågor.
Om en medlem orsakar problem kan denne bli avstängd och förlorar då alla sina rättigheter, förutom närvaro och rösträtt på årsmötet. Innan en avstängning sker så måste individen meddelas om problemet så att det kan lösas utan avstängning. Beslut om avstängning måste fattas enhälligt av styrelsen.
Om en person uppträder förargelseväckande på en aktivitet kan arrangören stänga av personen från den aktuella aktiviteten. Avstängning gäller inget annat.
§8. Styrelsen
Styrelsen ansvarar för föreningens medlemslista, bidragsansökningar, medlemsvärvning, samt att genomföra beslut som tagits under årsmöten. Föreningens styrelse består av ordförande, kassör och sekreterare. Vid behov kan även vice ordförande, suppleanter och extra ledamöter väljas.
Samma person får inte ha flera poster i styrelsen. Styrelsen väljs på årsmöte och tillträder direkt efter valet. Valbar är medlem i föreningen.
§9. Revisorer
För granskning av föreningens räkenskaper och förvaltning väljs på årsmöte en eller två revisorer. Valbar är person som inte sitter i styrelsen. Revisor behöver inte vara medlem i föreningen.
§10. Valberedning
För att ta fram förslag på personer till de i stadgarna föreskrivna valen kan årsmötet välja en eller flera valberedare. Valbar är medlem i föreningen.
§11. Arbetsgrupper
Årsmöte eller Styrelsemöte kan tillsätta en ”arbetsgrupp” för att genomföra ett visst projekt, evenemang eller för att arrangera löpande verksamhet i föreningens namn.
En arbetsgrupp måste bestå av minst två (2) ansvariga. Dessa måste vara medlemmar i föreningen. En arbetsgrupp kan ta in hjälp från andra under årets gång men måste gå till styrelsen för att kunna ändra vilka personer som ansvarar för gruppen.
En arbetsgrupp tillsätts en budget av mötet som gruppen får förfoga över under årets gång. Gruppen måste löpande bokföra alla inkomster och utgifter, samt vilka andra tillgångar gruppen förfogar över. Vid varje ordinarie årsmöte skall alla arbetsgruppernas resultat, verksamhets- och ekonomiska berättelse redovisas. Arbetsgruppernas ekonomi skall revideras av föreningens revisor och skall på begäran av styrelse eller revisorer kunna uppvisas när som helst under året.
För att en arbetsgrupp skall kunna godkännas måste de ansvariga skriva under ett dokument som presenterar arbetsgruppens syfte. Arbetsgruppen får inte agera utanför detta syfte med föreningens pengar. Om en arbetsgrupp missbrukar resurser de får från föreningen kan styrelsen kräva tillbaka hela eller delar av de utdelade resurserna.
§12. Ordinarie Årsmöte
Ordinarie årsmöte skall hållas senast den 31 mars varje år. Styrelsen beslutar om tid och plats.
För att ett årsmöte skall vara stadgeenligt så måste kallelsen ha skickats minst två (2) veckor i förväg. Följande måste alltid finnas med på dagordningen:
Mötets öppnande
Mötets behöriga utlysning
Val av mötets ordförande, sekreterare och justerare
Styrelsens verksamhetsberättelse från det föregående året
Ekonomisk berättelse för det föregående året
Arbetsgruppernas rapport för det föregående året
Ansvarsfrihet för förra årets styrelse
Årets verksamhetsplan
Årets budget och fastställande av medlemsavgift
Val av årets styrelse
Val av årets revisor
Val av årets valberedare
Övriga frågor
Mötets avslutande
Om det gäller ett ordinarie årsmöte så måste även revisorns/revisorernas berättelse, styrelsens verksamhetsberättelse samt kassörens ekonomiska berättelse tas upp. Under alla ordinarie årsmöten måste beslutet om styrelseutbyte tas upp.
§13. Extra årsmöte
Om styrelsen, revisorerna eller minst hälften av medlemmarna vill det så måste styrelsen kalla till ett extra årsmöte, som om det följer ovanstående krav kommer att ha lika stor auktoritet som ordinarie årsmöte. Precis som för ordinarie årsmöten så måste en kallelse gå ut till alla medlemmar minst två (2) veckor i förväg.
§14. Firmateckning
Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var för sig. Om särskilda skäl föreligger kan annan person utses att teckna föreningens firma.
§15. Rösträtt
Alla som är medlemmar enligt §7 Medlemmar har rösträtt på årsmöte. På styrelsemöten har endast, fysiskt eller via andra kommunikationsmedel, närvarande ur styrelsen rösträtt.
§16. Röstetal
Alla frågor som behandlas på årsmöte eller styrelsemöte avgörs med enkel röstövervikt om inget annat står i stadgarna. Nedlagda röster räknas ej. Varje person med rösträtt har en röst. Vid lika röstetal kan inte frågan genomdrivas.
§17. Sverok
Föreningen är ansluten till Sverok.
§18. Stadgeändring
Dessa stadgar kan bara ändras på årsmöte. Paragraferna om syfte (§4), föreningsform (§3), stadgeändring (§18) och upplösning (§19) kan endast ändras om årsmötet röstar för det två (2) ordinarie årsmöten på rad. För att vara giltig måste ändringen antas med två tredjedelar av antalet röster. Då stadgeändring ska ske måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet. I annat fall måste ändringen antas enhälligt.
§19. Upplösning
Förslag om föreningens upplösning får endast framläggas på ordinarie årsmöte. Att upplösning ska behandlas måste framgå av kallelsen. Föreningen kan inte upplösas så länge minst fem medlemmar vägrar godkänna upplösningen. Vid upplösning ska föreningens skulder betalas. Därefter ska föreningens tillgångar gå till verksamhet i enlighet med föreningens syfte. Hur detta ska ske beslutas på det sista årsmötet.