Föreningens stadgar
Läs föreningens stadgar
Föreningsstadgar för Medeltidsföreningen Ekengaard v1.2
§ 1. Förening och hemort
Medeltidsföreningen Ekengaard (hädanefter ”Föreningen”) är en ideell förening och är primärt verksam på Visingsö i Jönköpings kommun.
§ 2. Mål och syfte
Föreningens mål och syfte är främst att öka kunnandet hos medlemmarna om medeltidshistoria på Visingsö, i Sverige och övriga Europa samt att främja intresset för medeltida hantverk och annan estetisk verksamhet som på något sätt är knuten till Europeisk medeltid. Inom ramen för detta återfinns även aktiviteter såsom bräd- och rollspel samt levande rollspel (lajv). Föreningens verksamhet skall inriktas på att utveckla individen positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt.
Föreningen skall vara öppen för alla och organiseras enligt demokratiska principer, varvid individuellt inflytande och ansvarstagande eftersträvas. Föreningen och dess medlemmar skall i alla lägen respektera människors lika värde oberoende av kön, hudfärg eller politisk/religiös/etnisk/kulturell tillhörighet. Föreningen skall främja demokratisk fostran genom barns och ungdomars engagemang i densamma. Föreningen skall främja jämlikhet mellan olika samhällsgrupper samt jämställdhet mellan könen. Föreningen skall medverka till en meningsfull fritid för barn och ungdomar samt verka för att engagera fler människor, både unga och äldre, inom Föreningen.
§ 3. Föreningen, SCA Inc. och SKA Nordmark
Föreningen skall sträva efter att bli en del av den världsomspännande medeltidsförningen SCA (Society for Creative Anachronism) Inc. Föreningen skall sträva efter att bli en del av den Svenska grenen av SCA Inc, SKA Nordmark. Föreningen skall verka för att minst fem av dess medlemmar är betalande medlemmar i SKA Nordmark, då detta är en förutsättning både för inträde i nämnda organisationer och för att Föreningen skall få bibehålla sitt medlemskap i dessa. Föreningens medlemmar skall utöver en styrelse varje ordinarie årsmöte även välja en grupp SCA/SKA-ämbetsmän bestående av minst en Drots, en Skattmästare samt en MoAS (Minister of Art & Sciences). Valda SCA/SKA-ämbetsmän måste inte vara styrelseledamöter, med undantag för Drots och Skattmästare, även om detta är önskvärt, men måste vara Aktiva medlemmar i såväl Föreningen som SCA Inc./SKA Nordmark. Skulle antalet betalande SCA Inc./SKA Nordmark-medlemmar i Föreningen inte vara tillräckligt för att täcka behovet av ämbetsposter, får de medlemmar som redan blivit tilldelade ett ämbete fördela de resterande mellan sig. En medlem i Föreningen kan inte hålla mer än två SCA-ämbeten samtidigt.
§ 4. Oberoende
Föreningen är politiskt och religiöst obunden.
§ 5. Verksamhetsår
Verksamhetsåret är 1:a Januari till 31:a December.
§ 6. Medlem
Som medlem antas intresserad person som godkänner Föreningens stadgar och betalar den för medlemskapsformen ålagda medlemsavgiften till Föreningen. Tre typer av medlemskapsformer förekommer i Föreningen; Aktivt medlemskap, Stödmedlemskap samt Hedersmedlemskap. Aktivt medlemskap löses av person som vill stödja föreningen och aktivt delta i Föreningens aktiviteter (delta på föreningsträffar i föreningslokalen, åka med på evenemang etc). Stödmedlemskap löses av person som vill stödja Föreningen men som inte vill delta aktivt i Föreningens aktiviteter. Hedersmedlem utses av styrelsen och är befriad från medlemsavgift. Medlem har yttranderätt och förslagsrätt oberoende av vilken slags medlemskap denne har. Endast medlem som betalat avgift för Aktivt medlemskap (se § 13 Rösträtt) har dock rösträtt på årsmöte. Medlem som allvarligt skadar Föreningen kan avstängas av styrelsen. Upphävning av styrelsens beslut eller beslut om uteslutning sker på närmaste årsmöte.
§ 7. Medlemsavgift
Medlemsavgiftens/medlemsavgifternas storlek beslutas av årsmötet.
§ 8. Styrelsen och dess verksamhet
Styrelsen tar tillvara medlemmarnas intressen och verkar för Föreningens framåtskridande.
Styrelsen ansvarar för Föreningens verksamhet och tillgångar. Styrelsen planerar, leder och fördelar arbetet inom Föreningen. Styrelsen förbereder årsmöte, för medlemsmatrikel och bokföring, ansöker om bidrag, värvar nya medlemmar samt verkställer de beslut som fattas på årsmöte. Styrelsen består av en ordförande, en kassör, en sekreterare samt två ledamöter och en suppleant. Endast Aktiv medlem (se § 6 Medlem) kan väljas in i styrelsen.
Styrelseledamöterna väljs enligt följande:
Ordförande: 1 år
Sekreterare: 1 år
Kassör: 1 år
Ledamot: 1 år
Suppleant: 1 år
Suppleant ersätter ordinarie ledamot om denne inte är närvarande. Avgår ledamot under mandattiden inträder suppleanten i dennes ställe. Revisorer granskar Föreningens räkenskaper och förvaltning. Revisor väljs på årsmötet. Valbar är person som inte sitter i styrelsen och innehar kunskap för granskning. Revisor behöver inte vara medlem i Föreningen.
§ 9. Valberedning
En eller flera medlemmar väljs på årsmötet för att lägga förslag på personer som skall ingå i nästkommande styrelse enligt föreskrivna stadgar.
§ 10. Årsmöte
Årsmötet är Föreningens högsta beslutande organ. Ordinarie årsmöte hålls senast 20:e Februari varje år. Styrelsen beslutar om tid och plats. För att vara behörigt utlyst måste Föreningens medlemmar skriftligen meddelas minst tio dagar i förväg. Följande punkter skall alltid behandlas på ordinarie årsmöte:
1. Mötets öppnande
2. Mötets behörighet
3. Val av mötesordförande
4. Val av mötessekreterare
5. Val av två protokolljusterare
6. Styrelsens verksamhetsberättelse
7. Styrelsens ekonomiska rapport
8. Revisorns rapport
9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
10. Val av styrelse
11. Val av revisor
12. Val av SCA/SKA-ämbetsmän
13. Val av valberedning
14. Verksamhetsplan
15. Budget
16. Övriga frågor
17. Mötet avslutas
§ 11. Extra årsmöte
Om styrelsen eller revisorerna eller minst hälften av Föreningens medlemmar kräver detta, kallar styrelsen till extra årsmöte. På ett extra årsmöte kan bara de ärenden som nämnts i kallelse behandlas.
§ 12. Firmateckning
Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var för sig. Om ordförande eller kassör är under sexton år kan annan person utses.
§ 13. Rösträtt
Endast Aktiv medlem äger rösträtt på årsmöte. Med Aktiv medlem avses person som betalat avgift för Aktivt medlemskap. På styrelsemöten äger endast närvarande ur styrelsen rösträtt.
§ 14. Röstetal
Alla frågor som behandlas på årsmöte, extra årsmöte eller styrelsemöte avgörs med enkel röstövervikt (majoritet). Nedlagda röster räknas ej. Varje person med rösträtt har en röst. Vid lika röstetal har Föreningens ordförande utslagsröst.
§ 15. Stadgeändring
Stadgar kan endast ändras på årsmöte. För att vara giltig måste ändringen antas med två tredjedelar av antalet röster. Då stadgeändring skall ske, måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet, i annat fall måste ändringen antas enhälligt.
§ 16. Upplösning
Förslag om Föreningens upplösning får framläggas på ordinarie årsmöte. Att upplösningen ska behandlas måste framgå av kallelsen. Föreningen kan inte upplösas så länge minst fem medlemmar vägrar godkänna upplösningen. Vid upplösning skall Föreningens skulder betalas. Därefter skall Föreningens tillgångar gå till verksamhet i enlighet med Föreningens syfte och hemort. Hur detta skall ske beslutas på det sista årsmötet.