Föreningens stadgar
§1: Föreningens syfte:
Vårt ändamål med denna ideella förening är att skapa kreativa, underhållande samt inkluderande evenemang för att främja ungdomars intresse av populärkultur.
§2: Ort och firma:
Föreningens namn är Kulturföreningen Nimbus och är lokaliserad i Sundsvalls kommun, men har medlemmar från hela Sverige.
§3: Föreningens regler:
Alla event som arrangeras av eller stöds av föreningen ska vara drogfria, lämpliga för barn över 12 år samt, i den mån det är möjlig, anpassad för personer med särskilda behov.
Säkerheten ska alltid ha högsta prioritet på de evenemang som föreningen anordnar.
Föreningen har skyldighet att framställa samt informera om säkerhetsföreskrifter som gäller på evenemang. Dock har evenemangsdeltagarna eget ansvar att följa dessa.
Föreningen ska alltid sträva efter att åstadkomma en välkomnande atmosfär där alla inblandade har förståelse för samt respekterar varandras olikheter. Det är samtliga styrelsemedlemmars ansvar att deltagare på föreningens evenemang upplever sig vara inkluderade i aktiviteter och trygga i omgivningen. Språk eller handlingar som kan upplevas som nedvärderande eller hotfulla är oacceptabla och tolereras ej i vare sig föreningen eller under evenemang som anordnas.
Föreningen är en icke vinstdrivande sådan, och alla pengar som samlas in ska gå tillbaka in i föreningsverksamheten.
Alla beslut som fattas av styrelsen ska vara i föreningen och dess medlemmars bästa intresse, ej deras eget.
Alla medlemmar i styrelsen har ansvaret att följa samt upprätthålla dessa regler.
§4: Medlemskap:
Medlemskap ansöks om genom muntlig eller skriftlig intresseanmälan till en sittande styrelsemedlem, varefter styrelsen går igenom ansökan under nästa styrelsemöte och godkänner eller avslår ansökan. För att avslå ansökan krävs underlagda misstankar att personen i fråga inte skulle följa föreningens regler.
Medlemskapet innebär:
Rätt till att deltaga i föreningens medlemsmöten.
Rätt att ansöka om plats i föreningens styrelse. Om den ansökan godtas eller inte röstas om på årsmöte, eller ett möte specifikt för det ändamålet. På det möte ska både medlemmar samt verkande styrelse få rösta.
Tillgång till samtliga av styrelsens handlingar och officiella dokument, samt information om styrelsens verksamhet om detta efterfrågas.
Medlemskap innebär ej:
Beslutsfattande makt inom föreningen.
Föreningens medlemmar är skyldiga att följa föreningens stadgar. I det fall att en medlem brutit mot en regel får denne i första hand en skriftlig varning från styrelsen, däri varningens villkor samt en kommentar om varför varningen utdelats står tydligt utskrivet. Skulle personen bryta mot ännu en regel, alternativt bryter mot flera regler vid ett och samma tillfälle, har styrelsen möjlighet att genom ett konsensusbeslut upplösa personens medlemskap.
§5: Styrelsen:
Styrelsen ska:
Följa samt upprätthålla föreningens stadgar samt de regler som redovisas i dem.
Fatta samt verkställa beslut.
Arrangera aktiviteter och evenemang som går i linje med föreningens syfte och stadgar.
Upprätthålla kontakt genom regelbundna styrelsemöten. För att ett styrelsemöte ska vara giltigt och för att styrelsen ska kunna ta ett beslut krävs det att minst tre styrelseledamöter är närvarande.
Anordna årsmöten samt ansvara för att samtliga medlemmar informeras om dessa möten inom skälig tid.
Arbeta för att medlemmar även utanför styrelsen ska ha en aktiv roll i att förbättra och utveckla föreningens verksamhet.
Ta fullt ansvar för eventuell misskötsel som sker inom föreningens verksamhet.
Informerar styrelsemedlemmar om eventuella beslut som fattats i deras frånvaro.
Styrelsemedlemmarnas roller är följande:
Ordförande (1 person) har uppdraget att skriva dagordning inför styrelsens möten, förklara öppet samt ordföra möten. I det fall att ordförande är frånvarande vid ett möte alternativt lämnar sin post tar vice ordförande (1 person) över dessa ansvarsområden.
Sekreterare (1 person) för protokoll över styrelsens möten, renskriver detta samt publicerar detta för samtliga medlemmar att tillgå.
Kassör (1 person) sköter föreningens finanser. Kassören ansvarar för att i dialog med övriga styrelsemedlemmar bereda föreningens årliga budget för omröstning i styrelsen samt att uppdatera och ändra denna utefter behov. Dessutom är kassören skyldig att hålla sig uppdaterad på föreningens ekonomiska situation och att kunna ge upplysningar om detta till övriga styrelsemedlemmar vid behov.
Övriga ledamöter (ej bestämt antal) ska, precis som ovan nämnda ledamöter, delta aktivt i diskussioner som förs inom styrelsen, lägga fram förslag samt rösta om styrelsens beslut.
Suppleanter (ej bestämt antal) ersätter tillfälligt sittande ledamöter då dessa är frånvarande från möten eller avgår.
Föreningen kan även välja att ha en revisor. Revisorns jobb är att granska styrelsens arbete, och se till att föreningen sköts på ett rättvist och lagligt sätt och sammanfattar hens utredning under nästa årsmöte. Hen kan då antingen rekommendera att årsmötet beviljar styrelsen ansvarsfrihet, alternativt rekommendera att de inte gör det. Revisorn är alltså inte en medlem av styrelsen.
Ovanstående uppdrag utdelas genom majoritetsröstning vid föreningens årsmöten, till vilka samtliga medlemmar är inbjudna och har rösträtt. Notera att föreningen endast använder sig av majoritetsröstning vid val av styrelseposter samt val av revisor. I det fall att en styrelsemedlem lämnar sin post vid annat tillfälle än årsmötet väljs dennes ersättare ut bland styrelsens övriga medlemmar genom en omröstning där alla medlemmar har en röst och den som får flest röster är den nya styrelseledamoten. Ansökan om att lämna styrelseuppdrag ska ske genom skriftligt avtal. Att lämna styrelsen innebär i sig inget utträde ur föreningen.
Styrelsen ska bestå av minst fyra ordinarie styrelseledamöter.
§6: Företräda föreningen
Sittande kassör, ordförande och sekreterare, eller den/dem styrelsen sätter i deras ställe, har rätt att företräda föreningen. För att någon annan ska kunna företräda föreningen krävs ett beslut på ett styrelsemöte där protokollet är underskrivna av alla närvarande styrelseledamöter.
Att företräda föreningen innebär att personen kan skriva på alla sorters kontrakt, fullmakter och alla andra juridiska dokument i föreningens namn. Personerna i fråga har attesträtt och tecknar föreningen var för sig
§7: Årsmöten:
Årsmöten ska hållas varje år, men exakt när är upp till styrelsen. Alla föreningsmedlemmar ska få en skriftlig kallelse med väsentlig information minst två veckor innan mötet hålls.
Vid föreningens årsmöte väljs en ny styrelse och vid behov förnyas även föreningens stadgar. Kassören ska vid årsmötet ge väsentliga uppgifter kring föreningens ekonomiska situation.
§8: Beslutfattande:
Beslut i föreningen fattas av styrelsemedlemmarna och utifrån konsensus. Detta står i kontrast till majoritetsröstning, då beslutsfattande utifrån konsensus inte kräver någon majoritet utan enbart muntligt samtycke från samtliga ledamöter för att ett initiativ ska godtas. Denna modell används för majoriteten av beslut som fattas inom föreningen. Förslag som blockeras av en eller flera styrelsemedlemmar läggs ned. Endast närvarande styrelsemedlemmar har rätt att delta i beslutsfattandet, och styrelsen har ingen skyldighet att ändra på beslut i det fall att klagomål uppstår efter att beslut tagits.
Undantaget till detta är vid val av ny styrelse, då det sker en omröstning bland föreningens medlemmar samt verkande styrelse, där varje medlem har en röst var.
§9: Utträde och uteslutning:
Upphävande av medlemskap initialiseras genom att personen som önskar säga upp sitt medlemskap muntligen eller skriftligen kontaktar styrelsen. Därefter ska medlemmens kontaktuppgifter raderas från medlemsregistret.
I det fall att en medlem utesluts ur föreningen till följd av upprepade brott mot föreningens stadgar eller vid en alternativ upplösning av föreningen krävs underskrivet styrelsemötesprotokoll där beslutet tagits. Protokoll ska vara underskrivet av mötesordförande, mötessekreterare och mötesjusterare.
§10: Ekonomi
Föreningens pengar kommer från bidrag, donationer, samt vad den tjänar på att sälja saker som bland annat biljetter till evenemang, och ska sättas in på föreningens bankkonto. Den ekonomin ska utvärderas varje januari under årsmötet för att se till att hanteringen av pengarna har gått rätt till. Mellan årsmötena har kassören ansvar för pengarna.
§11: Eventuell upplösning av föreningen:
Föreningen kan upplösas genom skriftligt godkännande från samtliga styrelsemedlemmar.
Vid sådant fall ska samtliga av föreningens medlemmar informeras om det omedelbart. Föreningens kvarvarande finanser ska doneras till andra föreningar eller organisationer med ett syfte liknande Kulturföreningen Nimbus. Hur finanserna ska fördelas utefter detta villkor beslutas av styrelsen.
§12: Ändring av stadgarna:
Ovanstående stadgar gäller från och med idag, den 15 august 2024, och fram till nästa årsmöte, då de ska förnyas och skrivas under av styrelsemedlemmarna på nytt. Stadgarna kan även, på initiativ av en styrelsemedlem, ändras innan nästa årsmöte. Vid denna eventualitet krävs likväl underskrift av samtliga styrelsemedlemmar för att de nya stadgarna ska ses som giltiga.